Murafölde - 2020. július 23., Csütörtök
#turizmus #beruházás #fejlesztés #Zalaerdő #Mura-program #Budafai Arborétum #Kiscsehi #Kistolmács #kirándulás #túrázás

Átadták a budafapusztai arborétum új fogadóépületét

Átadták a budafapusztai arborétum új fogadóépületét

(Fotók: Gergely Szilárd)

Átadták a budafapusztai arborétum új fogadóépületét. A 147 millió forintból épült létesítményben erdei iskolai tanórákat tart és kisebb kiállításokat is rendez majd a Zalaerdő Zrt.

Az avatáson részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki szerint a létesítmény átadója bizonyítja, hogy ha van közös terv és szándék, akkor „kiváló partnerekkel nagyszerű beruházások létesülhetnek”. Ilyen például az erdőgazdasági útból kialakított 12 kilométer hosszú kerékpárút Szentpéterfölde és Pusztamagyaród között, az Ábel nevű gőzmozdony korszerűsítése vagy akár a Budafai Arborétum új fogadóépülete, sorolta.

– Sokan hiszünk abban, hogy ennek a térségnek a sikere az együttműködésben rejlik – tette hozzá. – A mai átadó kapcsán pedig valóban elmondhatjuk, hogy jelképnek tekinthető, mert több szereplő: a támogatást nyújtó kormányzat, a Zalaerdő Zrt. és a Mura-program közreműködésével valósult meg.

A politikus hangsúlyozta: a 2016-ban indult átfogó, térségfejlesztési terv a lokális közösségi kultúra gondolatára és eszmeiségére épít. Két pillére: az agrárium és a turizmusfejlesztés megőrzi azokat az értékeket, amelyek ezt a vidéket és annak hagyományait jellemzik, de egyben jövőt is mutat az itt élők számára.

Ezt a gondolkodásmódot a történelem során és napjainkban is folyamatos támadások érték, érik, fűzte hozzá.

A Mura-program ezzel dacolva jött létre, hogy újra megerősítse a helyi, vidéki gazdaságot, javítsa a megélhetési lehetőségeket és növelje a térség népességmegtartó erejét, mondta Cseresnyés Péter.

A Kiscsehi határában található arborétum a Zalaerdő Zrt. kezelésében van. A társaság vezérigazgatója, Rosta Gyula elmondta: a Mura-program megvalósításához a Zalaerdő egymilliárd forintos tőkeemelést kapott a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztériumtól. Az összeg nagy részét a kisvasúthálózat fejlesztésére fordítják. Ennek révén épülhetett meg az új fogadóépület is, hiszen az a kistolmácsi végállomástól mindössze 3 kilométerre van. Az építmény tervét Várnai Bence készítette, miután a Zalaerdő 2015-ben ötletpályázatot hirdetett.

A parkerdő hosszú évek után indult fejlődésnek: előbb egy játszótér épült, a most átadott fogadóépülettel pedig régi adósságot törlesztettek a látogatók felé. Az avatáson az is elhangzott: az arborétum egyre népszerűbb kirándulási célpont. Míg korábban évente 3000-3500 látogatót regisztráltak, most van olyan nap, amikor a látogatottság eléri a 600 főt.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.


2022. május 13., Péntek

Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

A kukorica 94 százalékát, míg a napraforgónak 87 százalékát vetették el. Szójából 7800 hektáron került földbe a mag.


2022. május 06., Péntek

Idén is keresik az Év Erdészét!

Szabó Péter, a Nagykanizsai Erdészet kerületvezető erdésze képviselheti a Zalaerdőt az országos döntőben.


2022. május 05., Csütörtök

Kétnyelvű utcanévtáblák Murakeresztúron

Cseresnyés Péter szerint a nyelv ápolása, s így a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése az identitás megőrzését szolgálja.


2022. május 04., Szerda

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

Az első világháborúban Magyarországért hősi halált halt szepetnekiek emlékművén 52 név szerepel, hét egykori helyi katona pedig a legénységi állomány számára elérhető legmagasabb elismerést, a vitézi címet is kiérdemelte.


2022. április 28., Csütörtök

Tavaszi vigadalmat tartottak Murarátkán

Disznótorral, kulturális programokkal, kézműves termékek vásárával és termelői piaccal egybekötött tavaszi vigadalmat tartottak a hétvégén Murarátkán.


2022. április 14., Csütörtök

Korszerűsítik Magyarszerdahely csapadékvízelvezető-rendszerét

231,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község a Széchenyi 2020 program keretéből.


2022. március 31., Csütörtök

Hármas ünnep Murakeresztúron

Új járda, új gépjármű a Polgárőrségnek, új kerékpárok a közösségnek. Murakeresztúr egy nap lefolyása alatt háromszor is ünnepelt.


2022. március 30., Szerda

Felavatták a Kolping Alapszolgáltatási Központot Letenyén

A szociális szolgáltatásokat is nyújtó, újonnan épült letenyei intézményben egyszerre 28 embernek tudnak nappali ellátást biztosítani.

+