Szüreti piknik volt Murakeresztúron

A Rozmaring és a Rezeda asszonykórus tagjai is szedték a szőlőt (Fotó: Gergely Szilárd)

Nótaszótól hangos szüreti pikniket tartottak Murakeresztúron. A szőlőt annak az épületnek az udvarán szedték, amelyet májusban vásárolt meg a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr, hogy abból horvát nemzetiségi tájházat hozzon létre.  

A helyi és a bajcsai asszonykórus tagjai nótaszóval varázsolták hangulatosabbá a szőlőszedést, a szüreti piknik résztvevőit finom falatok is várták. A hagyományokat felélesztő programot a jövőbeli tájháznál tartották. Az épület felújítására pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program keretében az egyesület, mondta a vezetője, Kovácsné Deák Erzsébet. Hozzátette, ebben a hónapban kiderül, hogy megkapják-e a támogatást, ami jelentősen felgyorsítaná a felújítást. Mint mondta, jövő év júliusában lesz 30 éves az egyesület, és szeretnék, ha addigra az épület teljesen elkészülne.

Cseresnyés Péternek és Polgár Róbertnek mutatja be a leendő tájház berendezését Kovácsné Deák Erzsébet (Fotó: Gergely Szilárd)

Murakeresztúr polgármestere azt mondta, most a járvány miatt csak kicsiben lehet indulni, ezért nincs felvonulás és fesztivál, de örül annak, hogy a helyi civil szervezetek célokat tűznek ki maguk elé, és tesznek is azért, hogy azokat megvalósítsák. Polgár Róbert abban bízik, hogy a piknik a jövőben a böllérfesztiválhoz hasonló nagyrendezvénnyé válhat majd. Hangsúlyozta, a település önkormányzata elkötelezett a turizmus fejlesztése iránt, hozzátette, Murakeresztúron nagyon sok szunnyadó érték van, melyet szeretnének feléleszteni. Polgár Róbert kiemelte, a kerékpáros közlekedési lehetőségek bővítése is ezt a célt segíti.

Az egyesület programja és az önkormányzat elképzelései is tökéletesen illeszkednek a Mura-program turisztikai fejlesztéseihez – közölte Cseresnyés Péter. Az államtitkár, országgyűlési képviselő kifejtette, a helyi értékek, köztük a különféle események vagy éppen a készülő tájház a környékről és a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tarthat.  Rámutatott, ezek felkereséséhez a Molnárit Őrtilossal összekötő, s más kerékpárút-hálózatokhoz csatlakozó fejlesztés is hozzájárul majd. Így a helyi és környékbeli adottságoknak, turisztikai látnivalóknak köszönhetően akár több napot is eltölthetnek az ide érkezők. Murakeresztúron ehhez a szálláshelyfejlesztés is elkezdődött – tette hozzá a politikus.

A településen egy parasztház már régebb óta tájházként funkcionál, a program helyszínéül szolgáló épület helyi értékét a horvát nemzetiségi jelleg adja majd.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. július 20., Kedd

Soltész: Igyekszünk megőrizni a keresztény értékeket

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban.


2021. július 13., Kedd

2021. június 30., Szerda

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.


2021. június 28., Hétfő

Mozdonyfütty Kistolmácson – felavatták a kisvasút meghosszabbított szakaszát

A pálya a Mura-program részeként készült el, a kisvonat a héten próbamenetrend szerint közlekedik, a végleges menetrendet jövő héten teszi közzé a Zalaerdő.


2021. május 22., Szombat

Magyarszerdahelyi fiatal a Forbes listáján

Becskei Andor szobrászművész a világhírű üzleti magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szerepel.


2021. április 30., Péntek

Több mint félmilliárdból zajlik szálláshelyfejlesztés Dél-Zalában

Mura fejlesztési program által érintett településeken, a belső-zalai falvakban is szép számban nyertek támogatást a pályázók.


2021. április 16., Péntek

Megmenthetőek-e a falusi kisboltok? A pályázat már elérhető!

Megnyílt a lehetőség a kérelmek benyújtására a kistelepülési üzletek támogatására a Magyar Falu Programban.


2021. április 03., Szombat

A járvány ellenére is folytatta a hagyományt az országgyűlési képviselő

Cseresnyés Péter jelképes húsvéti ajándékokat vitt az idősotthonokban élőknek, az üdvözlőlapokat, a gyümölcsöket és az édességeket csak a járványügyi elkülönítés után kapják meg a szépkorúak.


2021. március 16., Kedd

A zalai termőföld volt a legolcsóbb tavaly

A legdrágább hektáronkénti átlagár Hajdú-Bihar megyében volt, 2,351 millió forinttal, a legalacsonyabb pedig Zala megyében, 1,194 millió forinttal.


2021. március 15., Hétfő

Tisztelet a bátraknak! Tisztelet a hősöknek!

Cseresnyés Péter államtitkár szerint sok arca van a bátorságnak, 1848 és 1849 e tekintetben korlátlan példatár.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+