Szüreti piknik volt Murakeresztúron

A Rozmaring és a Rezeda asszonykórus tagjai is szedték a szőlőt (Fotó: Gergely Szilárd)

Nótaszótól hangos szüreti pikniket tartottak Murakeresztúron. A szőlőt annak az épületnek az udvarán szedték, amelyet májusban vásárolt meg a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr, hogy abból horvát nemzetiségi tájházat hozzon létre.  

A helyi és a bajcsai asszonykórus tagjai nótaszóval varázsolták hangulatosabbá a szőlőszedést, a szüreti piknik résztvevőit finom falatok is várták. A hagyományokat felélesztő programot a jövőbeli tájháznál tartották. Az épület felújítására pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program keretében az egyesület, mondta a vezetője, Kovácsné Deák Erzsébet. Hozzátette, ebben a hónapban kiderül, hogy megkapják-e a támogatást, ami jelentősen felgyorsítaná a felújítást. Mint mondta, jövő év júliusában lesz 30 éves az egyesület, és szeretnék, ha addigra az épület teljesen elkészülne.

Cseresnyés Péternek és Polgár Róbertnek mutatja be a leendő tájház berendezését Kovácsné Deák Erzsébet (Fotó: Gergely Szilárd)

Murakeresztúr polgármestere azt mondta, most a járvány miatt csak kicsiben lehet indulni, ezért nincs felvonulás és fesztivál, de örül annak, hogy a helyi civil szervezetek célokat tűznek ki maguk elé, és tesznek is azért, hogy azokat megvalósítsák. Polgár Róbert abban bízik, hogy a piknik a jövőben a böllérfesztiválhoz hasonló nagyrendezvénnyé válhat majd. Hangsúlyozta, a település önkormányzata elkötelezett a turizmus fejlesztése iránt, hozzátette, Murakeresztúron nagyon sok szunnyadó érték van, melyet szeretnének feléleszteni. Polgár Róbert kiemelte, a kerékpáros közlekedési lehetőségek bővítése is ezt a célt segíti.

Az egyesület programja és az önkormányzat elképzelései is tökéletesen illeszkednek a Mura-program turisztikai fejlesztéseihez – közölte Cseresnyés Péter. Az államtitkár, országgyűlési képviselő kifejtette, a helyi értékek, köztük a különféle események vagy éppen a készülő tájház a környékről és a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tarthat.  Rámutatott, ezek felkereséséhez a Molnárit Őrtilossal összekötő, s más kerékpárút-hálózatokhoz csatlakozó fejlesztés is hozzájárul majd. Így a helyi és környékbeli adottságoknak, turisztikai látnivalóknak köszönhetően akár több napot is eltölthetnek az ide érkezők. Murakeresztúron ehhez a szálláshelyfejlesztés is elkezdődött – tette hozzá a politikus.

A településen egy parasztház már régebb óta tájházként funkcionál, a program helyszínéül szolgáló épület helyi értékét a horvát nemzetiségi jelleg adja majd.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. május 13., Hétfő

Országjárás - Letenye

A településen május 16-án 17:30 órai kezdettel tartanak rendezvényt az országjáró eseménysorozat keretében.


2024. május 10., Péntek

Szürkemarhák a Mura ártéri legelőin

Történelmi pillanat: közel negyven év után helyeztek ki legelő állatokat az ártérbe.


2024. május 09., Csütörtök

Három beruházást avattak Csömödéren

Több száz millió forint forrás hasznosult a községben.


2024. május 07., Kedd

2024. május 03., Péntek

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár a Molnárit Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.


Szőlővesszőt szenteltek Galambokon

Már 15 éves hagyománya van a rendezvénynek.


2024. május 02., Csütörtök

Egyházközségi majális Pákán

Harmadik alkalommal rendezték meg a programot.


2024. április 30., Kedd

Falutakarítás Kistolmácson

A településen élők is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.


2024. április 29., Hétfő

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Csaknem 9700 gímszarvas került terítékre.


Bemutatják a lovászi bunkerrendszert

Május 1-jén az idei év első hosszú bunkertúrájára hívják a kirándulni vágyókat Lovásziba.


2024. április 28., Vasárnap

Májusfát állítanak Letenyén

Április 30-án (kedden) 18 órától a Happy Bike Centrumban várják az érdeklődőket.


2024. április 27., Szombat

Elhunyt Páka polgármestere

Lukács Tibor három ciklusban vezette a települést, előtte két cikluson át önkormányzati képviselő volt.


Közel 5 hektáros területen telepített erdőt a Zalaerdő

A területen egyebek mellett kocsányos tölgyet, kései juhart ültettek.

+