Szüreti piknik volt Murakeresztúron

A Rozmaring és a Rezeda asszonykórus tagjai is szedték a szőlőt (Fotó: Gergely Szilárd)

Nótaszótól hangos szüreti pikniket tartottak Murakeresztúron. A szőlőt annak az épületnek az udvarán szedték, amelyet májusban vásárolt meg a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr, hogy abból horvát nemzetiségi tájházat hozzon létre.  

A helyi és a bajcsai asszonykórus tagjai nótaszóval varázsolták hangulatosabbá a szőlőszedést, a szüreti piknik résztvevőit finom falatok is várták. A hagyományokat felélesztő programot a jövőbeli tájháznál tartották. Az épület felújítására pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program keretében az egyesület, mondta a vezetője, Kovácsné Deák Erzsébet. Hozzátette, ebben a hónapban kiderül, hogy megkapják-e a támogatást, ami jelentősen felgyorsítaná a felújítást. Mint mondta, jövő év júliusában lesz 30 éves az egyesület, és szeretnék, ha addigra az épület teljesen elkészülne.

Cseresnyés Péternek és Polgár Róbertnek mutatja be a leendő tájház berendezését Kovácsné Deák Erzsébet (Fotó: Gergely Szilárd)

Murakeresztúr polgármestere azt mondta, most a járvány miatt csak kicsiben lehet indulni, ezért nincs felvonulás és fesztivál, de örül annak, hogy a helyi civil szervezetek célokat tűznek ki maguk elé, és tesznek is azért, hogy azokat megvalósítsák. Polgár Róbert abban bízik, hogy a piknik a jövőben a böllérfesztiválhoz hasonló nagyrendezvénnyé válhat majd. Hangsúlyozta, a település önkormányzata elkötelezett a turizmus fejlesztése iránt, hozzátette, Murakeresztúron nagyon sok szunnyadó érték van, melyet szeretnének feléleszteni. Polgár Róbert kiemelte, a kerékpáros közlekedési lehetőségek bővítése is ezt a célt segíti.

Az egyesület programja és az önkormányzat elképzelései is tökéletesen illeszkednek a Mura-program turisztikai fejlesztéseihez – közölte Cseresnyés Péter. Az államtitkár, országgyűlési képviselő kifejtette, a helyi értékek, köztük a különféle események vagy éppen a készülő tájház a környékről és a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tarthat.  Rámutatott, ezek felkereséséhez a Molnárit Őrtilossal összekötő, s más kerékpárút-hálózatokhoz csatlakozó fejlesztés is hozzájárul majd. Így a helyi és környékbeli adottságoknak, turisztikai látnivalóknak köszönhetően akár több napot is eltölthetnek az ide érkezők. Murakeresztúron ehhez a szálláshelyfejlesztés is elkezdődött – tette hozzá a politikus.

A településen egy parasztház már régebb óta tájházként funkcionál, a program helyszínéül szolgáló épület helyi értékét a horvát nemzetiségi jelleg adja majd.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 25., Szerda

2023. január 23., Hétfő

Járda- és kemenceavatót, valamint hagyományőrző disznótort is tartottak Dobriban

Lépésről lépésre halad előre a település, tavaly tartották a megújított kultúrház avatóját, most pedig több ok is van az ünneplésre.


2023. január 01., Vasárnap

Mától nem kell megállni a magyar-horvát határon

A két ország ez alkalomból szervezett hivatalos ünnepségét Letenyénél tartották.


2022. december 28., Szerda

Okos karácsony Surdon

Csak a szennyvízvezeték lefektetése után aszfaltoztak le 3 útszakaszt a településen.


2022. december 23., Péntek

Horgászok, figyelem!

Két tavon is horgászati tilalom lép életbe december 24-én.


2022. december 20., Kedd

Évzáró haltelepítés a Kistolmácsi-víztározón

A tó halállománya 1000 kilogramm méretes, 1,5 kilogramm átlagsúlyú ponttyal és 250 kilogramm vegyes keszeggel gazdagodott.


2022. december 14., Szerda

Jövő héten kezdődik a Molnári-Murakeresztúr-Őrtilos kerékpárút építése

A beruházás várhatóan 2023 végére fejeződik be. 


2022. december 13., Kedd

Idősek karácsonyát tartottak Murarátkán

Az ehhez hasonló ünnepségeket az elmúlt években a világjárvány miatt el kellett halasztani.


2022. december 11., Vasárnap

Rőzsét gyűjteni csak gondosan, szépen...

Megváltoztak a rőzsegyűjtés szabályai


2022. december 08., Csütörtök

Részleges horgászati tilalom lesz Kistolmácson

Pótolják a tó halállományát, emiatt nem lehet majd ideiglenesen horgászni.

+