Érdekes - 2021. március 27., Szombat
#kerékpár #bicikli #vásárlás #készlethiány #életmód #sport #közlekedés

Nyár elejéig világszerte hiány lesz a kerékpárokból

Nyár elejéig világszerte hiány lesz a kerékpárokból

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

Miközben legalább tíz százalékkal drágultak a kerékpárok, tavaly mintegy 265 ezer darabot értékesítettek a kereskedők. Télen is sokan pattantak nyeregbe itthon, emiatt elmaradt az év végi leállás a szaküzletekben.

Továbbra is tart a globális hiány, miután tavaly soha nem látott mértékben nőtt az igény a kerékpárok iránt. A kereskedők és a gyártók raktárai a nyár közepére kiürültek, mivel a készletek tervezésénél még semmi sem jelezte a keresletrobbanást. A fokozott igény az idén is tapasztalható a piacon.

Minden kereskedő legalább a duplájára növelte az idei beszerzési terveit, az összes gyártónál a szokásos rendelési mennyiség többszöröse gyűlt össze, aminek hatására a szállítási idő is jócskán megnőtt

– mondta a Világgazdaságnak Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ) elnöke.

Az előzetes becslések szerint tavaly körülbelül 265 ezer kerékpárt értékesítettek Magyarországon, egy évvel korábban csak 230 ezret. Ennél még többet is el tudtak volna adni, de a 2020 őszén jelentkező globális logisztikai nehézségek a kerékpáriparra is kihatottak. A járvány miatti leállások következtében a nyugati országokban, főként az Egyesült Államokban, nem volt elég munkára fogható dolgozó, ezért hosszú ideig dekkoltak a konténerek a kikötőkben, globális és nagymértékű konténerhiányt okozva a beszerzési lánc másik végén, a Távol-Keleten. Ez a hiány az egekbe emelte a szállítási időt és a költségeket, egy évvel ezelőtt 3300 dollárért érkezett Magyarországra egy konténer, január végére viszont már meghaladta a 13 ezer dollárt – ekkor csúcsosodott –, most pedig 8500-9000 dollárba kerül egy konténer. A logisztikai fennakadások miatt a kerékpárok gyártásában is nagy volt a csúszás, és legalább 10 százalékkal nőttek tavaly az árak, de a gyártók és a kereskedők a többletköltségeknek csak egy részét hárították át a vásárlókra.

Sipiczki Róbert szerint május végére várható a magyar kerékpárellátás normalizálódása, olyan termékek és alkatrészek is megérkezhetnek, amelyeket tavaly novemberre vártak. A logisztikai problémák miatti alkatrészhiány mellett munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat, a kerékpárszervizek a kapacitásaik határán vannak.

Az elmúlt évtizedekben október végén lecsengett a kerékpárszezon, és leghamarabb február végén, a tavasszal egy időben kezdett éledezni. Most azonban teljes mértékben kimaradt a leállás, a forgalomszámlálási adatok szerint 70-80 százalékkal többen kerékpároztak idén télen a fővárosban, mint a korábbiakban, és a szervizek terhelése is folyamatos volt

– hangsúlyozta a szövetség elnöke. A szervizek mellett sok szaküzlet is munkaerőt keres. Nagyjából ugyanannyi szaküzlet üzemel az országban, mint egy évvel korábban, nem tapasztalhatók bezárások, de újüzlet-nyitási trend sem rajzolódott ki – tette hozzá.

Az MKKSZ elnöke szerint az ágazat a tavalyi forgalomhoz képest nagyjából 10-15 százalékos bővüléssel számol az idei évre, és piac várhatóan csak 2023-ban konszolidálódik. A szakember elmondása szerint a hagyományos kerékpárok iránti keresletnövekedés mellett elektromoskerékpár-boom is tapasztalható a magyar piacon, tavaly körülbelül 20 százalékos volt a növekedés a pedelecek piacán. Az idén várhatóan 30 százalékos igénynövekedés lesz, de ezt kiszolgálni csak jelentős csúszással tudja majd a szektor, ugyanis számottevő az előrendelés, de nyárra rendeződhet az ellátás.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.


2021. november 23., Kedd

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága.


Veszprém megyéből indult útnak az ország karácsonyfája

Az ezüstfenyő eddig egy nemesvámosi ház udvarán állt.


2021. november 21., Vasárnap

A világ legviccesebb állatfotói

A világ minden tájáról több ezer fotó érkezett a 2021-es pályázatra.


Kattintásnyira a segítség!

Az év bármely szakában kellemetlenséget okoz, ha az online rendelt termék nem érkezik meg, vagy hamar meghibásodik.


Ki mit tud az étrend-kiegészítőkről?

A lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, szokásainak megismerése érdekében tavaly decemberben indított online kérdőívet a Nébih.


2021. november 19., Péntek

Érdemes FFP2-re váltani!

A számok egyértelműen azt mutatják, hogy az FFP2 maszkok használata sokkal jobban véd a vírusok ellen, mint a sebészeti maszkok. 


Az adventi időszak virága: a mikulásvirág

Itthon elsősorban december elején, Mikulás-napkor vásárolják a növényt, míg például Németországban „Weinachtsstern/karácsonyi csillag” néven a teljes adventi időszak hagyományos portékája.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

„Társasházak napja”

„Társasházak napja”

2021. november 20. - Kék hírek

+