Hazai - 2021. június 02., Szerda
#Balaton #algásodás #algavirágzás #Zala #horgászat

Rossz hírt kaptak a horgászok

Rossz hírt kaptak a horgászok

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

A foszforterhelés mennyiségének becslése bizonytalan, ezért a legjobb megoldás a horgászati etetőanyagok használatának szabályozása lenne.

Nemrégen mi is beszámoltunk arról, hogy a legfrissebb kutatási eredmények szerint a horgászok etetőanyag-bevitele a Balatonba nem befolyásolja érdemben a tó vízminőségét, és nem játszhatott szerepet a 2019-es algavirágzásban, írja az agroinform.hu.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, valamint a halgazdálkodási társaság közös kutatásának eredményét a közelmúltban mutatták be, amelynek keretében a horgász-etetőanyagok hatását vizsgálták a Balaton vízminőségére.

Most Dr. Istvánovics Vera kutató reagált a kutatási eredményekre, aki elismerően nyilatkozott a tudományos munkáról, mely megállapította, hogy

  • évente több mint 2000 tonna, azaz 100 konténernyi etetőanyagot,
  • és ezzel 8 tonna foszfort szórnak a horgászok a Balatonba,
  • évente 4,8 tonna nettó foszforterhelés írható a halgazdálkodás számlájára (haltelepítéseket, a kifogott halakat és eltávolított haltetemeket is beszámítva) a becslések szerint,

Azaz elhanyagolható mennyiségről van szó, csupán 3 százaléka a Balaton teljes éves foszforterhelésének, mely utóbbit a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatáság átlagosan évi 165 tonnára teszi.

Ez a következtetés azonban Dr. Istvánovics Vera a hirbalaton.hu oldalon megjelent véleménye szerint gyenge lábakon áll, szerinte a Balaton foszforterhelésére vonatkozó becslések meglehetősen bizonytalanok, a jelenlegi monitoringrendszer nem alkalmas a pontos mérésre és így a pontosabb becslésre sem, a mérési módszerek sem a legkorszerűbbek – olvasható a hirbalaton.hu oldalon.

Vannak pontosabb adatok is

A balatoni foszforterheléssel kapcsolatban kizárólag a Zaláról vannak pontosabb adatok, ami annak köszönhető, hogy a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatáság 1976 óta naponta méri a folyó torkolati terhelését – mondta a kutató. A monitoring adatok alapján látható, hogy a Zala száraz években 8-11 tonna foszfort szállított a Balatonba, a rendkívül csapadékosabb években ennek négy-ötszörösét.

A BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszéke 2003-ban 20 évre visszamenően becsülte a Balaton foszforterhelését: az eredmények szerint a tó teljes foszforterhelése a csapadékviszonyoktól függően 3-6-szor akkora volt, mint a Zalán át bejutó foszformennyiség.

Ezek alapján a tó becsült foszforterhelése alacsonyabb lehet 165 tonnánál, azaz a horgászat miatt bekerülő foszfor mennyisége arányaiban magasabb, Dr. Istvánovics Vera szerint elérheti a 10%-ot is.

Foszforból a kevés is túl sok

Valószínű, hogy a 2019-es algacsúcs kialakulásának az éghajlatváltozásra és tavon belüli folyamatokra vezethető vissza, de abban mindenki egyetért, hogy a külső foszforterhelés mérséklése csökkenthetné az ilyen csúcsok kialakulásának jövőbeli esélyét.

A kutató ismertette, hogy az 1980-as évek óta közel negyedére csökkenhetett a tó tápanyagterhelése, de ehhez nagyon sok korszerűsítésre, a szennyvízkezelés modernizációjára volt szükség, a további csökkentés lehetőségei azonban korlátozottak és drágák.

A kutató szerint csak sokmilliárd forintos beruházással lehetne távol tartani a Balatontól akkora foszforterhelését, amekkorát a horgászok az etetőanyagokkal a tóba juttatnak, ezért szükség lenne az etetőanyagok használatának szabályozására.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.

+