Hazai - 2022. november 30., Szerda
#Széchenyi Kártya Program #KAVOSZ #vállalkozók

Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Több mint kétszeresére nő jövőre a Széchenyi Kártya Program támogatása az ideihez képest – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök a kártya fennállásának huszadik évfordulóján tartott rendezvényen arról beszélt: a következő évben 290 milliárd forinttal támogatják a programot, az idei 130 milliárd után. A Széchenyi Kártya hitelkonstrukcióját az elmúlt két évtizedben 600 ezer magyar cég vette igénybe és a programban jelenleg is percenként 30 millió forint hitelt igényelnek a mikro-, kis- és középvállalkozások.

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével. A mikro-, kis- és középvállakozásokat támogató hitelkártya ötletét a négy éve elhunyt Demján Sándor nagyvállalkozó vetette fel az első Orbán-kormány idején, még 2001-ben.

A Széchenyi Kártya a gazdaság és a politika sikeres együttműködését mutatja, azt, hogy a termék nehéz időkben bizonyította válság- és időtállóságát – emelte ki a hiteleket koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen. Krisán László hangsúlyozta: Naponta ötszáz vállalkozás szeretne a Széchenyi Kártya Programban hitelhez jutni.

„Óránként közel 2 milliárd forintot igényelnek, ez percenként több, mint 30 millió forint. Tehát amíg én elmondom a 10 perces beszédemet 300 millió fog kikerülni a gazdaság vérkeringésébe” – mondta a vezérigazgató.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke – utalva Széchenyi Kártya többféle hitelkonstrukciójára – azt mondta: a program, gyorsan, rugalmasan, valós problémákra, valós megoldásokat kínál.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya együttműködésen alapuló termék, kritikus időszakban segítette a kkv-k hitelezését, fennállása óta egyre nagyobb hányadot tölt be a kkv-k hitelezésében. Hozzátette, a Széchenyi Kártya együtt lélegzik a gazdasággal, ami ott történik, arra a kártya azonnal célzott programokkal reagál.

„Következő évben a magyar költségvetés ezt a program csomagot 290 milliárd forinttal fogja támogatni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Jövőre az idei 130 milliárd forintról 290 milliárd forintra emeli az állam a Széchenyi Kártya Program támogatását – erről beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért arra: emellett még 220 milliárd forintot adnak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek az energiaintenzív kategóriába esnek, továbbá gyármentő programot hirdetnek meg.

„Nehéz év áll előttünk az a döntés is születhetett volna, hogy tekintettel a helyzetre, nem invesztálunk ekkora összeget a Széchenyi Kártya rendszer támogatásába, e mögé is lehetett volna felsorakoztatni érveket szép számmal de nem ezt tettük, hanem azt döntöttük, hogy egy válságos év van előttünk és több mint kétszeresére növeljük azt a támogatást 130 milliárdról 290 milliárd forintra amit a Széchenyi kártya rendszer mögé a magyar kis és közepes vállalkozások megtámogatása érdekében odatesz a magyar kormány” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt: nem hiszi, hogy a piac szent és sérthetetlen, megvannak a törvényei, de nem érinthetetlen és igenis kellhet az állami beavatkozás. Azt mondta, olyan év előtt állunk, amikor erős, kellő időben és helyesen cselekvő állam nélkül a magyar gazdaság nem lesz sikeres.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.


2023. január 21., Szombat

Karosi élményvilla is versenyez az év legjobb hotele címért

Átadták az Év Hotele verseny régiós győzteseinek járó díjakat.


Csaknem 550 kilométer hosszú szakaszon van árvízvédelmi készültség

Tovább áradnak a folyók az ország északi részén.


2023. január 20., Péntek

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma?


Adótraffi: ők következnek

2023. január 23. és február 10. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.


2023. január 19., Csütörtök

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra.


2023. január 18., Szerda

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot.

+