Kanizsa - 2021. szeptember 11., Szombat
#ünnepi közgyűlés #Nagykanizsa #város napja #elismerés #Balogh László #Cseresnyés Péter

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

(Fotók: Gergely Szilárd)

A kitüntetettek elismerése a mindennapi szorgalom és nyugodt fejlődés ünnepe is, hangzott el a 27. Város Napja alkalmából - idén is rendhagyó keretek közt - megtartott ünnepi közgyűlésen. A rendezvényen elismeréseket is átadtak. Posztumusz díszpolgári címet kapott Tarnóczky Attila helytörténész és Soós Ernő, a nagykanizsai Víztechnológiai Kutatóközpont névadó mérnöke.

A Hevesi Sándor Művelődési Központban megtartott ünnepség résztvevőit – képviselőket, intézmények, hatóságok és közösségek vezetőit és tagjait – Balogh László köszöntötte.

A polgármester beszédének mottójául egy Albert Einsteintől származó idézetet választott, amelynek kapcsán elmondta: az elméleti fizikus, akit a modernitás emblematikus alakjának tartunk, nagyra tartotta az alázatot, s a hagyományra és az elődök tiszteletére, valamint egy örök nagy szabályalkotó hitre támaszkodott. „A relativitás mezsgyéjén ott lakozik a rendezőelv, melynek köszönhetően a harmónia létezik. A lelke mélyén értette és tudta, hogy a világot nem szolgáltathatjuk ki a relativitás egyedi zsarnokságának, a törvény nélküli és rendet tagadó eszme hóbortjának.

Mert Isten nem játszik dobókockával. Kell a törvény. A szabály. A különbözőben megjelenő közös elem hite, még ha nem is értjük annak bonyolult nagyságát. Kell a rend és a harmónia, még ha nem is látjuk annak végtelen teljességét. És kell az erkölcs, mely a lélek és akarat múltunkban eredő kútjából merít, még ha nem is érzékeljük mérhetetlen mélységét.

A jövő építésébe fogó vak véletlen, a hagyományt és rendet megtagadó progresszív eszme ezért soha nem tud felelősséget vállalni a tetteiért, és ezáltal nem lehet erkölcsös sem. Mert a csodához szükségeltetik a törvény, a rendhagyóhoz a rend, az ünnephez a szorgos mindennapok világa, a jövőhöz, annak megújításához pedig nélkülözhetetlen a múlt.”

A kitüntetettek elismerése a mindennapi szorgalom és nyugodt fejlődés ünnepe is, fűzte hozzá Balogh László, majd felelevenítette az elmúlt években megvalósult kanizsai fejlesztéseket.

– Azokról a mindennapokról beszélek, amelyek során megvalósul a belváros teljes rekonstrukciója, több mint 2 milliárd forint értékben; miközben gyermekeink és unokáink 700 millió forint értékben megújult bölcsődékben, óvodákban és iskolákban kezdhetik az újabb tanévet; szabadidejükben pedig az 500 millió forintból fejlesztett játszótereken, műfüves focipályákon mozoghatnak vagy a város legnagyobb játszóterén kapcsolódhatnak ki a Csónakázó-tónál, amely mára regionális, sőt országos turisztikai attrakció – sorolta. – De az is a mindennapok világához tartozik, amikor 17 milliárd forint értékben újulnak meg csatornák, vízvezetékek, társasházak, egészségügyi ellátók, parkolók és mintegy 30 közintézmény, köztük a város legszebb épületei, történelmi palotáink. Az utak, járdák állapota is javult, hiszen csaknem 4 milliárd forintot költöttünk az elmúlt években erre, köztük egy 2 milliárdos útfejlesztési program.

Hozzátette: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek köszönhetően 570 millió forintból végre megépül a 7-es főútvonal és a Petőfi utca kereszteződésében egy körforgalom, amely a balesetmentes közlekedés biztosítása mellett az új, 3 milliárdból fejlesztett ipari park megközelítésében is fontos szerepet játszik. S elindulhat annak a 4 sávos útnak a tervezése is, amely Nagykanizsát és Zalaegerszeget köti majd össze, ezzel olyan együttes gazdasági erő jöhet létre, amely fel tudja venni a versenyt más régiókkal, akár egy közös nagy beruházás elnyerése érdekében is.

Szimbolikus lesz a Kanizsa Aréna is, az a régi nagy álom, amely nemsokára beteljesül. Nemcsak a sportolóknak jelent ez nagy változást, hanem a kulturális értékével mindenkinek, ráadásul ezzel egy új városrész-központ születik. Ugyanilyen jövőt építő szimbólum a közös múltunkra, ipari hagyományainkra és szakmai tudásunkra építő körforgásos gazdaság megteremtése is, amellyel célunk, hogy Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosává váljon, nemzetközi szintű felsőoktatási és tudományos háttérrel.

Az ünnepi közgyűlésen elismeréseket is átadtak, mintegy a hagyományos értékek mérceként történő felmutatásaként. A rendezvényen Nagykanizsa Város Vegyeskara, az Eraklin Táncklub Egyesület és a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, valamint művésztanárai is közreműködtek.

A 2021-es Város Napja alkalmából megrendezett ünnepi közgyűlésen díjat adtak át:

Dr. Nagy Rozália osztályvezető főorvosnak, akinek a Kanizsai Dorottya Kórház Pszichiátriai Osztályán végzett kiváló szakmaiságú és kiemelkedő emberségű munkája elismeréseként közösségünk a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés a Nagykanizsai Rendőrkapitányságnak a hozzáértő, áldozatos és felelősségteljes munkájának elismeréséért a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületnek az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők és a társadalom peremére szorultak támogatásának elismeréséért a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés id. Szányi Gábornak a sísport Nagykanizsán történő népszerűsítése, megszerettetése, a síoktatás városi meghonosítása érdekében végzett munkájáért Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere elismerést adományozta.

A közgyűlés Kámánné Szép Terézia intézményvezetőnek a kultúra területén végzett több évtizedes munkájának elismeréséért Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés „Az Év Vállalkozása” kitüntetést adományozott kis- és középvállalkozás kategóriában a P & S Pipes Kft-nek Nagykanizsa gazdaságát és lakosságát szolgáló kiemelkedő teljesítményéért.

A közgyűlés a Gejzír Kanizsa Kft-nek Nagykanizsa gazdaságát és lakosságát szolgáló kiemelkedő gazdasági teljesítményéért a 2021. évben kis- és középvállalkozás kategóriában „Az év Vállalkozása” kitüntetést adományozta.

A közgyűlés a Szabadics Építőipari Zrt-nek a kimagasló gazdasági teljesítménye elismeréseként 2021. évben nagyvállalkozás kategóriában „Az Év Vállalkozása” elismerést adományozta.

A közgyűlés Járási Ildikó iparművésznek Nagykanizsához kötődő kiemelkedő művészeti tevékenységéért a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése Dr. Lipták József osztályvezető főorvosnak a Kanizsai Dorottya Kórház Urológiai Osztályán végezett kiváló szakmai munkája, embersége elismeréseként a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés dr. Farsang Boglárka r. alezredesnek a lakosság és a rendőrség közötti párbeszéd magasszintű kialakításáért a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés Jurik Gyuláné asztaliteniszezőnek a város asztalitenisz sportjáért végzett kiemelkedő munkájáért a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta.

A közgyűlés Dr. Nagy Mariettának a gyermekorvoslás területén végzett több évtizedes szakmai munkája elismeréséért a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése Tarnóczky Attila helytörténésznek Nagykanizsa városért végzett kimagasló városvédő tevékenysége elismeréseként – posztumusz – a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta. Az elismerést az elhunyt özvegye, Tarnóczkyné Tajti Zsuzsanna vette át.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése Soós Ernő vegyészmérnöknek, környezetvédelmi szakmérnöknek és fejlesztőmérnöknek, a nagykanizsai Víztechnológiai Kutatóközpont névadójának – posztumusz – a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta. A díjat az elhunyt fiai, Soós Balázs és Soós Csaba vette át.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 11., Szombat

A hon védelme nemzeti kérdés

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tartott előadást Nagykanizsán.


2021. szeptember 08., Szerda

Ön már aláírta?

A héten is gyűjtik az aláírásokat a STOP, Gyurcsány! STOP, Karácsony! petícióhoz.


2021. szeptember 06., Hétfő

Elhunyt Boa Sándor

Boa Sándor a nyugdíjas éveiben is aktív, Nagykanizsáért és annak lakóiért szüntelenül és önzetlenül tenni akaró ember volt.


Magyar ezüstérem a CEOI-n, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián!

A BLG-s Németh Márton Tamás 309 ponttal bekerült az első tíz versenyző - és egyben az ezüstérmesek közé.


2021. szeptember 05., Vasárnap

Együttműködési megállapodást írt alá a Kapronca-Kőrös megyei és a nagykanizsai kamara

Egyfajta mini gazdasági régiót szeretnének kialakítani, ami a körforgásos gazdaságra épül.


2021. szeptember 03., Péntek

Nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék országunkat!

Kanizsán is elindult a STOP, Gyurcsány! STOP, Karácsony! petíció aláírásgyűjtése.


2021. augusztus 31., Kedd

Idén is pályázhatnak a kanizsai idősügyi klubok

A rendelkezésre álló keret 1,5 millió forint.


2021. augusztus 29., Vasárnap

Jó lenne, ha többször megvilágosodnának!

Balogh László polgármester szerint a csütörtöki közgyűlésen az ÉVE-frakció több elhibázott, elfogadhatatlan döntést hozott.


2021. augusztus 27., Péntek

Emlékkeresztet állítottak a Csónakázó-tónál

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából az összes hazai állami erdőgazdaság keresztet állít a területén.


2021. augusztus 25., Szerda

200 éves a kanizsai zsinagóga

A nagykanizsai zsinagóga 200 éves fennállása alkalmából szervezett emlékünnepséget a Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsai Zsinagóga Alapítvány kedden.


Ismét látogatható a kilátó

A szakemberek rövid idő alatt elhárították a műszaki hibát.


2021. augusztus 22., Vasárnap

Zárva a kanizsai kilátó

A 48 méter magas kilátó bizonytalan ideig lesz zárva.


Eldőlt: Tar Mihály lemondta a Város Napját!

Sok kanizsai várta a kétnapos programsorozatot, nekik csalódniuk kellett.

#Nagykanizsa

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+