Kultúra - 2021. június 04., Péntek
#Trianon #történelem #Magyarország #könyv

Trianon: 101 éve fáj

Trianon: 101 éve fáj

(A kép forrása: hirado.hu)

Trianon nem a múlt, hanem nagyon is a jelenünk része. Ha nincs is olyan szinten beleszőve a mindennapjainkba, mint volt, mondjuk az 1920-as években, mégiscsak ugyanúgy ott van az a sok millió magyar a határokon kívül; ugyanúgy sorvad a kultúra azokon a helyeken, ahol mindig is magyar kultúra volt. Ez egy olyan folyamat, amely mellett nem szabad szó nélkül félrenéznünk – mondja Dobos János, A Trianon-küldetés című kalandregény szerzője a hirado.hu-nak adott interjúban.

– Trianon a magyar történelem egyik legfájóbb epizódja, az A Trianon-küldetés című kötet borítóján mégis angolul szerepel a neve. Miért?

– A John P. Drummert még kamasz koromban találtam ki magamnak, mint művésznevet, majd amikor eljutottam addig, hogy könyvet írok, úgy gondoltam, hogy ahhoz éppen jó lesz. Nincs mögötte semmiféle „ezotéria”. Arról nem beszélve, hogy a későbbiekben születhetnek még olyan könyveim, amik akár nemzetközi piacra is kerülhetnek, oda pedig főleg jó lesz az angol név.

Barnóczky Ákos filmrendező azt mondta a könyvről, hogy minden benne van: egy kicsit történelem, kicsit tudomány, kicsit kaland, vagyis tulajdonképpen egy sci-fi. Mi volt a célja ezzel az izgalmas eleggyel?

– Azt gondolom, hogy rendhagyó ez a dolog, hiszen történelmi témában tudományos-fantasztikus regényt, vagyis sci-fit nem nagyon írtak még. Maga a műfaj roppant népszerű, ezért úgy vélem, hogy ismeretterjesztésre különösen alkalmas. Olyan célcsoporthoz, olyan emberekhez is eljuttathatja Trianon üzenetét, akikhez az más módon lehet, hogy nem jutna el.

– A fiatalokra gondol?

– Igen. Azokra, akik szívesen elolvasnak egy történelmi kalandregényt vagy egy tudományos-fantasztikus regényt, de egyébként nem érdeklődne Trianon iránt, az lehet, hogy ennek köszönhetően kapcsolatba kerülhet a történelemmel. Szerintem ez fontos.

– Miért tartja fontosnak, hogy a fiatalok megismerjék Trianon következményeit?

– Alapvetően azért, mert ellentétben sok emberrel, aki manapság legyint, és azt hangoztatja, hogy Trianon száz éve történt, ezért már „lejárt lemez”… Úgy vélem, ezek az emberek nem látják, nem tudják, hogy mennyire hatással van Trianon a jelenre.

Trianon nem a múlt, hanem nagyon is részét képezi a jelenünknek. Ha nincs is olyan szinten beleszőve a mindennapjainkba, mint volt mondjuk az 1920-as években, amikor az egész magyar társadalom egyként szólalt fel Trianon ellen, de mégiscsak ugyanúgy ott van az a sok millió magyar a határokon kívül; ugyanúgy sorvad a kultúra azokon a helyeken, ahol mindig is magyar kultúra volt.

Ez olyan folyamat, ami mellett legalábbis nem szabad elnéznünk.


John P. Drummer, alias Dobos János, az A Trianon-küldetés című történelmi sci-fi szerzője (Fotó: Trianonkuldetes.hu)

– Hogyan jelent meg a saját életében, gyermekkorában Trianon?

– Fiatalabb koromban, gyerekkoromban nálunk a családban ez sohasem volt téma. Budapesten születtem, mindig is a fővárosban éltem. Aztán amikor a kétezres évek elején elkezdtünk rendszeresen Erdélybe járni nyaralni, és kezdtem látni az ott élő magyarok életét, a székely falvakat, az ottani kultúrát, érezni azt a „feelinget”, látni a sok természeti csodát és kincset – akkor kezdett valóságossá válni számomra, hogy mi minden veszett oda 1920. június 4-e után.

– Mennyi idő telt el a gondolattól a könyv megszületéséig?

– Már jó ideje forgattam magamban az elképzelést, hogy hol kellett volna, hogy valami változzon vagy másképpen alakuljon ahhoz, hogy ne forduljon ilyen rossz irányba a magyar történelem. (Olvasás közben) mindig nézegettem, hogy ha akkor, ez meg ez nem így, hanem úgy történt volna, akkor hogyan lenne most? Egyszer csak belém vágott, hogy ebből lehetne egy jó, érdekes sztorit írni, így kezdtem kidolgozni A Trianon-küldetés részleteit, amely egy időutazós, tudományos-fantasztikus köntösbe öltöztetett történelmi kalandregény. Az írást 2018 januárjában kezdtem, és munka mellett végül 2019 márciusában készült el a regény.

– Van-e olyan történelmi személyiség, aki száz évvel ezelőtt aktív szereplője volt a hazai politikai és közéletnek, és kiemelt szerepet kapott a regényben?

– Bár a sztori maga Trianonra épül, az a kiindulópontja, a sztori maga nem ott és nem akkor játszódik, hanem a jelenben, legalábbis az első fele. Anélkül, hogy lelőném a poént, a könyv lényege az, hogy

meghatároznak egy időpontot a magyar történelemben, amikor ha a szereplők végrehajtanak egy markáns változást, akkor a történelem annyira más irányt vesz, hogy sosem jutunk el Trianonhoz. Több száz évet utaznak vissza a szereplők, és ott avatkoznak be a történelem menetébe.

De történelmi alakok, ismert emberek is szerepelnek benne, őket igyekeztem életre kelteni és megszemélyesíteni – sokak szerint ez igen jól sikerült.

– Ha már egy filmrendező méltatta a regényt, feltételezhető, hogy a megfilmesítése lehet a következő lépés. Történtek már konkrét lépések?

– Több embertől kaptam olyan visszajelzést a könyv elolvasása után, hogy a sztori annyira filmszerű, hogy könnyen lehetne belőle filmet készíteni. Barnóczky Ákos filmrendező barátommal már sokat beszélgettünk erről, így azt gondolom, ez tényleg így van. De egyelőre itt tart a dolog: ötlet és elképzelés van, és őszintén remélem, hogy egy napon készül belőle egy izgalmas film is. Mindenesetre dolgozunk rajta.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. július 25., Vasárnap

Díjeső magyar tévéfilmnek Törökországban

A Magyar Golgota áprilisban a legjobb egész estés film lett.


2021. július 24., Szombat

Megnyílt a prágai John Lennon-fal múzeuma

A The Lennon Wall Story névre keresztelt múzeumban többtucatnyi, főleg a csehszlovák szocialista rendszer utolsó évtizedeiben készült fényképpel, tematikus kiadvánnyal, valamint egy új dokumentumfilmmel ismerkedhetnek meg a látogatók.


2021. július 22., Csütörtök

Akikért a harang szól

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira.


2021. július 19., Hétfő

Lenyűgöző programokkal készül idén a Művészetek Völgye

Koncertekkel, táncelőadással, filmbemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal és workshopokkal várja az érdeklődőket a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Művészetek Völgyében július 23-tól augusztus 1-ig.


2021. július 18., Vasárnap

Francia thriller nyerte az Arany Pálmát

A Titán című francia pszichológiai thrillernek, Julia Ducournau rendezésének ítélte az Arany Pálmát a 74. cannes-i fesztivál zsűrije – jelentette be Spike Lee zsűrielnök a díjkiosztó ünnepség elején.


2021. július 17., Szombat

Antonio Banderas is szerepelni fog az új Indiana Jones-filmben

Az utolsó epizódot 2008-ban mutatták be, az ötödik rész gyakorlatilag azóta tervben van.


2021. július 14., Szerda

Rév Marcellt Emmy-díjra jelölték

A Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia kihirdette az idei Emmy-díj jelöltjeit, akik közt magyar alkotót is köszönthetünk. Rév Marcellt az Eufória sorozat egyik epizódjáért jelölték a díjra.


2021. július 13., Kedd

Idén sem maradhat el a magyarpolányi Passió

A falu lakosai hat alkalommal fogják majd előadni a darabot augusztus 19 és 29 között.


2021. július 04., Vasárnap

Ferenc pápa Budapestre látogat

A Szentatya az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómisét mutatja be szeptember 12-én a Hősök terén.


2021. július 02., Péntek

Semmelweis Ignácról készíti új filmjét Koltai Lajos

A film Semmelweis élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről fog szólni.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+