Kultúra - 2021. október 18., Hétfő
#film #október 23. #történelem #Magyarország

5 film, amivel október 23-ra emlékezhetünk

5 film, amivel október 23-ra emlékezhetünk

Pillanatkép A vizsga című filből (A kép forrása: port.hu)

Ha szeretnénk belehelyezkedni egy történelmi korszak hangulatába, nincs is jobb módja, mint filmeket nézni. Az '56-os forradalom emléknapjához közeledve összegyűjtöttünk néhány online is elérhető filmet, amellyel október 23-ra hangolódhatunk.

A VIZSGA (2011)

Bergendy Péter filmje egy évvel az 1956-os forradalom leverése után a kommunista rezsim Államvédelmi Osztálya sajátos vizsgának veti alá az ügynökeit, hogy teszteljék a lojalitásukat. Jung András tartótisztre (Nagy Zsolt) éppen szenteste kerül sor. Mentora, Markó Pál (Kulka János) a szemközti ház ablakából figyeli, és le is hallgatja, amint a konspirált lakásban a jelentéstételre érkező ügynökeit fogadja.

Vesztére ezen a napon találkozik titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella) is, aki becsapja őt, és ezzel Markó is kellemetlen helyzetbe kerül. Jelentse fel tanítványát, vagy tusolja el az ügyet? A film ezen a linken érhető el. 

A TANÚ (1969)

Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik.

Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják. A film Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját nyerte el. A film ezen a linken érhető el.

SZERELEM (1971)

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában.

A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet. A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor alkotása. Az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. A film ezen a linken érhető el. 

ELDORÁDÓ (1988)

1945. Teleki tér. A piac királya, Monori Sándor (Eperjes Károly) új lendülettel lát munkához. Most, hogy lánya, Marika hazajött Bécsből és fiú unokát szült neki, van értelme az életének. Először a vejétől szabadul meg két marék aranyért, majd Marikától, a lányától szabadul meg, hogy csak az övé lehessen a kis Imi, akit ő akar felnevelni a feleségével. Az ötvenes évek nem kedveznek az üzletnek, de a mi Monorink tudja, hogy "akinek aranya van, annak mindene van". Nem ugrál, inkább kivár... A film ezen a linken érhető el. 

EGYMÁSRA NÉZVE (1982)

Egy tiltott szerelem története két nő között az ötvenes évek kommunista diktatúrájában. Éva (Jadwiga Jankowska-Cieślak) szókimondó újságíró, aki nem kap munkát, amíg az Igazság nevű lap főszerkesztőjének, Erdős elvtársnak (Jozef Króner) meg nem tetszik a szenvedélyes igazságszeretete.

Az újságnál találkozik Líviával (Grażyna Szapołowska), akibe első látásra beleszeret. Szerelmüket csak titokban, lopva tudják megélni, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy Lívia katonaférje a belső elhárításnál dolgozik. A film ezen a linken érhető el.  

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. június 23., Csütörtök

A nemzet színésze lett Balázsovits Lajos

Haumann Péter helyére választották meg kollégái.


2022. június 22., Szerda

Aranymiséjét ünnepelte Dr. Páhy János nyugalmazott nagykanizsai plébános

Az ünnepi szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be a Zselic Katolikus Idősek Otthonában.


2022. június 16., Csütörtök

Múzeumok éjszakája - Több mint 400 intézmény készül programokkal

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint négyszáz intézményben.


2022. június 15., Szerda

Várudvar Fesztivállal indítják a balatoni szezont Szigligeten

Aki jegyet vált az eseményre, belépést nyer vele a szigligeti várba és a Veszprém megyei település strandjára egyaránt.


2022. június 14., Kedd

Elkészült a Balaton dala!

Te hallottad már?


2022. június 05., Vasárnap

Csíksomlyói búcsú - A szónok szerint a békét teremteni kell

Idén is százezrek érkeztek a csíksomlyói hegynyeregbe.


Pünkösd – A húsvéti időszak megkoronázása

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amely idén június 5-re esik.


2022. június 04., Szombat

Vers a peronon

Nyáron ismét hallhatók a Balatonnál versek a vasútállomásokon.


Az idei csíksomlyói búcsú a békére és jóságra hívja fel a figyelmet

A világ összmagyarságának legjelentősebb keresztény búcsúját tartják az erdélyi kegytemplomban.


2022. június 03., Péntek

20+2

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte 22. születésnapját a Premier Táncklub.


2022. június 01., Szerda

Nyári programkavalkád

Gazdag lesz a kanizsai kulturális intézmények nyári programkínálata.


2022. május 26., Csütörtök

Mesés gyermeknap

A Nemzeti Filmintézet streaming platformjának ingyenesen megtekinthető gyermeknapi válogatásában Az erdő kapitánya is szerepel.

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+