Rokonlelkek

(Fotók: Gergely Szilárd)

Új kiállítás nyílt a Magyar Plakát Házban. A Rokonlelkek – Gandhi és a Brunnerek című tárlaton mintegy 60 kép látható.

A Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből válogatott kiállítás kurátora, Szmodics-Tugya Beáta kérdésünkre elmondta:

– A Rokonlelkek cím nem véletlen, hiszen az ő életmódjukban és -felfogásukban, szemléletükben nagyon sok hasonlóság figyelhető meg. 1934-ben, amikor először találkoztak, rögtön azonos hullámhosszon voltak, és fantasztikus kapcsolat bontakozott ki közöttük olyannyira, hogy együtt utaztak Gandhival, amikor ő a szabadságát töltötte. Gandhi közvetlen közelében voltak, ami óriási élményt és egyúttal lehetőséget jelentett nekik.


Szmodics-Tugya Beáta, a kiállítás kurátora

A kiállítás rendezésének volt egy másik aspektusa is, mondta el az intézmény muzeológusa.

– Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk Gandhi nevét? A szegényebb osztály, ugye, a szegény emberek felemelése volt az ő egyik legfőbb célja. Amikor a hölgyek Indiába utaztak, és bejárták azt a kontinensnyi országot, maguk is szembesültek azzal, amivel Gandhi küzdött: az éles kontraszttal, ami a szegénység és a nagyon szűk rétegre jellemző mérhetetlen gazdaság között kiütközött. A képek ezt is szeretnék érzékeltetni, hiszen ez is hozzátartozik India sokszínűségéhez.

Szmodics-Tugya Beáta elmondta azt is: az anya-lánya páros az első pillanattól nagyon jól beilleszkedett az indiai mindennapokba, és valóban új otthonra talált ott. Éppen ezért bármerre jártak, befogadták őket és megnyíltak nekik a helyi emberek. Brunner Erzsébet nagyon sok portréja többek között emiatt is sikerült olyan jól.

A december derekáig látható, Gandhi emberi nagysága és India függetlenségének 75 éves évfordulója előtt tisztelgő kiállítás megnyitóján részt Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete is. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a kultúra egy olyan nemzetek közti híd, amely lehetőséget teremt más területeken is az együttműködésre.

A tárlatot dr. Lázár Imre India-kutató, a Delhi-Magyar Tájékoztatási és Kutatási Központ korábbi igazgatója nyitotta meg. A résztvevők az Egy új India – Gandhi látomása című táncdrámát is megtekinthették. Az eseményre Kanizsára érkezett az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ dokumentumaiból válogatott, A szabadság szelleme című kamaratárlat is.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

+