Rokonlelkek

(Fotók: Gergely Szilárd)

Új kiállítás nyílt a Magyar Plakát Házban. A Rokonlelkek – Gandhi és a Brunnerek című tárlaton mintegy 60 kép látható.

A Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből válogatott kiállítás kurátora, Szmodics-Tugya Beáta kérdésünkre elmondta:

– A Rokonlelkek cím nem véletlen, hiszen az ő életmódjukban és -felfogásukban, szemléletükben nagyon sok hasonlóság figyelhető meg. 1934-ben, amikor először találkoztak, rögtön azonos hullámhosszon voltak, és fantasztikus kapcsolat bontakozott ki közöttük olyannyira, hogy együtt utaztak Gandhival, amikor ő a szabadságát töltötte. Gandhi közvetlen közelében voltak, ami óriási élményt és egyúttal lehetőséget jelentett nekik.


Szmodics-Tugya Beáta, a kiállítás kurátora

A kiállítás rendezésének volt egy másik aspektusa is, mondta el az intézmény muzeológusa.

– Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk Gandhi nevét? A szegényebb osztály, ugye, a szegény emberek felemelése volt az ő egyik legfőbb célja. Amikor a hölgyek Indiába utaztak, és bejárták azt a kontinensnyi országot, maguk is szembesültek azzal, amivel Gandhi küzdött: az éles kontraszttal, ami a szegénység és a nagyon szűk rétegre jellemző mérhetetlen gazdaság között kiütközött. A képek ezt is szeretnék érzékeltetni, hiszen ez is hozzátartozik India sokszínűségéhez.

Szmodics-Tugya Beáta elmondta azt is: az anya-lánya páros az első pillanattól nagyon jól beilleszkedett az indiai mindennapokba, és valóban új otthonra talált ott. Éppen ezért bármerre jártak, befogadták őket és megnyíltak nekik a helyi emberek. Brunner Erzsébet nagyon sok portréja többek között emiatt is sikerült olyan jól.

A december derekáig látható, Gandhi emberi nagysága és India függetlenségének 75 éves évfordulója előtt tisztelgő kiállítás megnyitóján részt Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete is. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a kultúra egy olyan nemzetek közti híd, amely lehetőséget teremt más területeken is az együttműködésre.

A tárlatot dr. Lázár Imre India-kutató, a Delhi-Magyar Tájékoztatási és Kutatási Központ korábbi igazgatója nyitotta meg. A résztvevők az Egy új India – Gandhi látomása című táncdrámát is megtekinthették. Az eseményre Kanizsára érkezett az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ dokumentumaiból válogatott, A szabadság szelleme című kamaratárlat is.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. január 17., Hétfő

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Mutatjuk, milyen programok lesznek a héten a városban.


2022. január 15., Szombat

Ingyenes online koncertet ad szombat este a Mandoki Soulmates

A streaming eseménnyel szeretnénk megköszönni közönségnek az immár három évtizedes szeretetet, amely lehetővé tette a zenekar munkáját


2022. január 10., Hétfő

Az ökumené jegyében

Idén is megrendezik a Krisztus-hívők felekezeteken átívelő, közös imahetét.


2022. január 06., Csütörtök

Ma van vízkereszt napja

Házszenteléssel és a karácsonyfa leszedésével zárul a karácsonyi ünnepkör.


2022. január 01., Szombat

A család az év szava a közmédiában

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész.


2021. december 31., Péntek

A zene megérintette a lelkeket

St. Martin a református templomban búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat.


2021. december 27., Hétfő

Zenés varázslat

Nagykanizsán koncertezik szerdán St. Martin.


2021. december 25., Szombat

Így lett a fenyőfából karácsonyfa

A történetnek a Thúry György Múzeum járt utána.


2021. december 24., Péntek

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja.


3 napig ingyenesen megnézhetjük az Operaház A diótörő című előadását

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része.


2021. december 16., Csütörtök

A kis Jézus születése üvegképen

Üvegre varázsolt művészi áhitat.

+