Kultúra - 2022. szeptember 09., Péntek
#Oscar #Blokád #Magyarország #film

A Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyen

A Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyen

Jelenet a Blokád című filmből (Fotó/Forrás: Film Positive / Szvacsek Attila)

Meghozta döntését az Oscar-nevezésről döntő hazai bizottság: Magyarországot a Blokád című film képviseli majd a 95. Oscar versenyben a nemzetközi film kategóriában. Az Antal Józsefről szóló alkotást október 20-tól láthatjuk a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet. A hivatalos magyar nevezésről döntő, héttagú testület szeptember 8-án bejelentette, hogy Tősér Ádám Antal Józsefről szóló filmjét, a Blokádot indítják el a világ legnépszerűbb filmes elismeréséért. A testület 18 magyar film közül választott.

 

A film október 20-tól lesz látható a hazai mozikban

A film Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, Seress Zoltán és ifj. Vidnyánkszky Attila főszereplésével. A történet szerint Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

202209091949_blokad.jpg (1500×999)A fiatal Fülepp Klára, Antall József felesége szerepében Márkus Luca (A kép forrása: Facebook/Blokád)

„Miközben Magyarországon a szovjet megszállás végóráit éli, egy váratlanul kibontakozó krízisen és egy emberi drámán keresztül meséli el a film, ahogy egy társadalom kezdi megtanulni, hogy a demokrácia nem csak a szabadságról, de a kötelességekről és a felelőségvállalásról is szól” – idézte a Nemzeti Filmintézet (NFK) közleménye Tősér Ádám rendezőt.

Míg Köbli Norbert úgy fogalmazott,

a Blokád egy hihetetlen, mégis igaz történet egy megosztott nemzetről és az azt egyesítő vezetőről, akinek élete eddigi legádázabb ellenségével kell szembenéznie: a rákkal.

A filmben mások mellett feltűnik Gáspár TiborVégh Zsolt és Tóth Ildikó is. A képi világért Nagy András operatőr felelt. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde volt.

A nevezések közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2023. január 24-én hozzák nyilvánosságra, a gálára pedig március 12-én kerül sor Los Angelesben.

(Forrás: Fidelio)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 17., Szombat

Elkezdődött az Ars Sacra

Mintegy 400 programmal várják a közönséget szombattól.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Október elejéig forog a nagyszabású Semmelweis-film

A Semmelweis című film Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával, és várhatóan 2023-ban kerül a mozikba.


2022. augusztus 27., Szombat

Meghirdették a Magyarország 365 fotópályázatot

Három kategóriában várják a professzionális, valamint az amatőr fotográfusok felvételeit október 10. éjfélig.


Vizuális világáért nyert különdíjat a Családregény videóklip

A zenés filmhez saját rajzokat, az animációs részekhez kartonból kivágott figurákat használtak, a legtöbb jelenetben pedig fotók montázsai adják a hátteret.


2022. augusztus 21., Vasárnap

Lenyűgöző multimédiás kiállítások a császárvárosban

A modern technika és a kultúra találkozik azon a három tárlaton melyek szeptemberben még párhuzamosan látogathatók és multimediális eszközökkel varázsolják el a látogatók érzékeit.


2022. augusztus 12., Péntek

Hagyományos motívumok díszítik a 3,5 méter magas ruhaszobrokat a Festetics-kastély parkjában

A szabadtéri kiállítás augusztus 28-ig ingyenesen látogatható minden nap 20 óráig.


2022. augusztus 05., Péntek

Már látogatható a Festetics család aranyozott, egykori díszebédlője

A főúri étkezőszalont a kastély tükörtermében alakították ki, melyet egykoron ebédlőként használt a Festetics-család.


2022. augusztus 01., Hétfő

Szerenád a gesztenyefák árnyékában

Az Eleven Költők Társasága adott szabadtéri koncertet a Medgyaszay Ház előtti kőszínpadnál.


2022. július 22., Péntek

Amikor délben megkondulnak a harangok...

1456. július 22-én megsemmisítő vereséget mértek a törökökre a magyarok Nándorfehérvárnál.


2022. július 19., Kedd

Felújították a palini kápolnát

A rekonstrukció során megújult a tető, a torony új nyílászárókat kapott, illetve le is festették a templom épületét.


2022. július 17., Vasárnap

Elviheti a prímet a Magyar Zene Háza Európában

Bekerült a World Travel Awards idei jelöltjei közé a Magyar Zene Háza az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 kategóriában.

+