Kultúra - 2022. szeptember 09., Péntek
#Oscar #Blokád #Magyarország #film

A Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyen

A Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyen

Jelenet a Blokád című filmből (Fotó/Forrás: Film Positive / Szvacsek Attila)

Meghozta döntését az Oscar-nevezésről döntő hazai bizottság: Magyarországot a Blokád című film képviseli majd a 95. Oscar versenyben a nemzetközi film kategóriában. Az Antal Józsefről szóló alkotást október 20-tól láthatjuk a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet. A hivatalos magyar nevezésről döntő, héttagú testület szeptember 8-án bejelentette, hogy Tősér Ádám Antal Józsefről szóló filmjét, a Blokádot indítják el a világ legnépszerűbb filmes elismeréséért. A testület 18 magyar film közül választott.

 

A film október 20-tól lesz látható a hazai mozikban

A film Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, Seress Zoltán és ifj. Vidnyánkszky Attila főszereplésével. A történet szerint Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

202209091949_blokad.jpg (1500×999)A fiatal Fülepp Klára, Antall József felesége szerepében Márkus Luca (A kép forrása: Facebook/Blokád)

„Miközben Magyarországon a szovjet megszállás végóráit éli, egy váratlanul kibontakozó krízisen és egy emberi drámán keresztül meséli el a film, ahogy egy társadalom kezdi megtanulni, hogy a demokrácia nem csak a szabadságról, de a kötelességekről és a felelőségvállalásról is szól” – idézte a Nemzeti Filmintézet (NFK) közleménye Tősér Ádám rendezőt.

Míg Köbli Norbert úgy fogalmazott,

a Blokád egy hihetetlen, mégis igaz történet egy megosztott nemzetről és az azt egyesítő vezetőről, akinek élete eddigi legádázabb ellenségével kell szembenéznie: a rákkal.

A filmben mások mellett feltűnik Gáspár TiborVégh Zsolt és Tóth Ildikó is. A képi világért Nagy András operatőr felelt. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde volt.

A nevezések közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2023. január 24-én hozzák nyilvánosságra, a gálára pedig március 12-én kerül sor Los Angelesben.

(Forrás: Fidelio)

Még érdekes lehet ...


2023. március 28., Kedd

Szőttesekből nyílt kiállítás a Rozgonyi óvodában

A tárlat április 21-ig tekinthető meg az intézményben.


2023. március 27., Hétfő

A zenevilág reménységei

Újabb sikereket könyvelhetett el a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Általános Művészeti Iskola.


2023. március 22., Szerda

Soltész Miklós: mutassuk meg a fiataloknak a zarándokhelyeket!

Az államtitkár szerint ha megmutatjuk nekik az ország zarándokhelyeit, akkor ezeknek a fiataloknak olyan közösségi élményben lesz részük, ami „továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást”.


2023. március 13., Hétfő

Petőfi és kora elevenedett meg érméken, bélyegeken

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja vasárnap újabb tematikus tárlatot szervezett a Hevesi Sándor Művelődési Központban.


2023. február 27., Hétfő

Április végén Magyarországra látogat Ferenc pápa

Ez lesz a pápa negyvenegyedik külföldi látogatása 2013-as megválasztása óta.


2023. február 26., Vasárnap

Összegyűjtik a nemzet hímes tojásait

A virtuális tárlathoz 2023. áprilisi 1-ig várják a fotókat.


2023. február 22., Szerda

Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, a nagyböjt

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.


2023. február 20., Hétfő

Tavasszal turnéra indul a Nox zenekar

A Nox-turné március 24-n a szombathelyi Agorában indul, a zenekar április 23-án a Kanizsa Arénában ad koncertet. 


Tavaszi Művészeti Fesztivál – Nagykanizsa

Március 20. és április 4. között nyolc eseményre várják a fesztivál közönségét.


2023. február 17., Péntek

Magyar holokauszttúlélőt tüntetett ki III. Károly

A 99 éves Lily Ebert rendkívüli erejével, pozitív hozzáállásával mindannyiunk számára példa lehet.


2023. február 06., Hétfő

Ferenc pápa: az egész világ háborúban van, meg kell állítani az önpusztítást

Ferenc pápa hangsúlyozta, nyitott arra, hogy mindkét ország, Ukrajna és Oroszország elnökével is találkozzon.

+