Kultúra - 2022. december 26., Hétfő
#Böjte Csaba #karácsony #ünnep

Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék

Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék

(Illusztráció: Pixabay)

A szeretet ünnepének a megtestesülésről, a jelenlétről és a közös élményekről kell szólnia. Jézus sem „limlomokkal” érkezett a mennyekből, nem hozott Máriának turmixgépet vagy Szent Józsefnek láncfűrészt. Ő maga volt az ajándék. Jó lenne, ha mi magunk is ajándékká válnánk egymás számára – fejtette ki a hirado.hu-nak adott interjúban Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt vezető ferences szerzetes, aki szerint a személyes jelenlét a legszebb karácsonyi ajándék.

Sok aggodalomra okot adó folyamat zajlik a világban, háború, energiaválság, infláció. Miből tudunk töltekezni, hogyan tudjuk méltó módon megélni a karácsonyt?

– Karácsony a mi urunk Jézus Krisztus szerelmi vallomása az emberiség iránt, ez az ő hitvallása. 2000 évvel ezelőtt is voltak nehézségek. A Menyei Atya is jelezte fiának, hogy az emberek folyton háborúznak, adják-veszik egymást, ezért elküldte közénk Jézus Krisztust, aki elhozta nekünk a szeretet parancsát. Jézus Krisztus hisz bennünk, bízik bennünk! El mert jönni közénk egyedül. Ha Isten ennyire hisz az emberben, az ember is összekaphatná már magát, kell, hogy higgyünk saját magunkban és embertársainkban. Karácsony a hit ünnepe, a megtestesüléssé. Kenózis, Jézus kiüresítette önmagát, egy lett közülünk.

Gyakran emlegeti, nincs rendjén, hogy a karácsony költekezési lázzal jár.

– Jó lenne, ha a szeretet ünnepe nem erről szólna, hanem arról, hogy megtestesüljek a feleségemnek, a férjemnek, a gyermekemnek, hogy megszólítható legyek édesanyám részéről, elérhető legyek a barátaim számára. Jézus elérhető a pásztorok számára, a napkeleti bölcsek számára, megszólítható. Milyen jó lenne, ha mi is tudatosan megtestesülnénk, elérhetővé válnánk szeretteink számára. Jézus megszólítható, elérhető és nem csak napi nyolc órában! Ő sose mondta soha, hogy nem ér ránk, mert például mennyei nagygyűlése van épp Szent Mihály arkangyallal. Köztünk volt! Mivel mindannyian Isten képére és hasonlatosságára születtünk, nekünk is így kellene eljárnunk.

Hogyan?

– Mindenkit arra biztatok, hogy vegye komolyan a kereszténységet, jónak és tisztának lenni jó. Mindenkinek ajánlom, hogy ajándékozza meg magát jó cselekedetekkel. Jöjjön el hozzánk, szívesen fogadjuk, ünnep után lesz az öt napos lelkigyakorlatunk. A boldogság nincs elérhetetlenül messze, a gyerekotthonban is ott van. Gyűjtsük a jó cselekedetek kincseit, azt nem marja szét a rozsda és a moly sem rágja meg. A gyerekeinkkel is ki szoktunk menni ilyenkor az állomásra és meleg teával, süteménnyel kínáljuk meg a hajléktalanokat. Most ünnep idején a lényegre figyeljünk! Ajándékozzuk meg egymást egy szép élménnyel. Ilyenkor mindig elviszem a gyerekeinket a hegyekbe, szánkózunk, hógolyózunk. Lehetek bármilyen szegény egy közösen eltöltött élménnyel gazdagodhatok. Sakkjátékkal, kártya partival, viccel, jókedvvel, vidámsággal, örömmel próbáljuk meg egymást megajándékozni.

Az emberek az idejük jelentős részét az ünnepi készülődés során vásárlással töltötték.

– A karácsony lényegét, nem az anyagi javak adják, a gyereknek nem arra van szüksége, hogy egy szekérnyi limlomot hazavigyél neki, hanem hogy ott legyél, beszéljél vele, hogy megtestesülj. A legszebb ajándék a jelenlét. Krisztus sem hozott mennyei szuveníreket pedig Máriának biztos jól jött volna egy turmixgép, Szent Józsefnek meg egy láncfűrész, irigykedhetek volna rájuk a szomszédok. Jézus nem hozott limlomokat, ő maga volt az ajándék. Jó lenne, ha mi magunk is ajándékká válnánk egymás számára.

A válságok korát éljük. Mit gondol a jelenről?

– Nem a világ végére készülünk. Még ha lesznek is nehéz napok, hetek hónapok, a Jóisten nem fordított hátat nekünk. Ez tisztulási időszak, elcsendesedési időszak. Az igazán értékes dolgok most elválnak a lényegtelenektől. Ami fontos az életünkben, ami az embert emberré teszi, azt a gazdasági válság, mely országainkat érinti nem tudja elvenni tőlünk. Válasszuk az arany középutat! Legyünk őszinték, sokat pazaroltunk. Sokan túl dimenzionálják a házukat, többet tesznek a tányérjukba attól, mint amit el tudnak fogyasztani. Ez a gazdasági krízis segíthet abban, hogy felmérjük, reálisan mire is van szükségünk. Isten nem akarja, hogy nyomorogjunk, de azt se, hogy a gyermekeink jövőjét elpazaroljuk. Ha nem lenne válság, magunktól egyetlen egy villanykörtét sem tekernénk le, de a muszáj megtanít minket takarékoskodni, hogy fenntartható világot örököljenek a gyermekeink.

Vajon meg tudjuk őrizni nemzeti identitásunkat?

– Bárhová megyek előadást tartani Amerikába, Ázsiába, Ausztráliába, ahol magyarok élnek, azt látom, olyan mélyen belénk írta a Jóisten a szülőföld, az anyanyelv és a vér szerinti rokonok iránti szeretetet, hogy azt nem lehet onnan, kipiszkálni, kitörölni.

Nemrég olvashattuk, hogy egyik nevelt gyermekük a jogtudományok doktora lett.

– Van jó pár doktorunk, sok gyerekünk egyetemet végzett és hét-nyolc magyar országos ökölvívó bajnokkal is büszkélkedhetünk. Nagy családban mindenre van példa, de én egy háromgyerekes családanyára ugyanolyan büszke vagyok, mint arra, aki nagydoktorit szerez.

Mi a legfontosabb pedagógiai módszere?

– A szeretet és a humor. A sátán műve az a prédikáció, amiben az ember nem süt el legalább egy jó poént. Ideje komolyan vennünk a kereszténységet és ellesni egy kis lazaságot és humort is Jézus Krisztustól. A gyermekeim és a magam nevében mindenkit szeretettel köszöntök és áldott örömteli ünnepet kívánok!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 26., Kedd

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

A Kanizsai Fiatalok Közössége november 17-én és 18-án rendezi meg a Honvéd Kaszinó tükörtermében a III. Your Song országos énekversenyt.


2023. szeptember 25., Hétfő

Szüreti gálaműsort adott a Tüttő János Nótaklub

A hagyományápolásban élen jár a 23 éve alakult együttes.


Fafaragók és akvarellfestő kiállítása könyvbemutatóval fűszerezve

Több művészeti ág mutatkozik be a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.


2023. szeptember 11., Hétfő

Dallamok szárnyán

Komolyzenei koncertet tartottak a hétvégén a református templomban.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Séta a múzeumban

Állandó és időszaki kiállítással várják a látogatókat a Thúry György Múzeum Fő utcai épületében.


2023. augusztus 30., Szerda

Volt egyszer egy kerámia…

Gutorföldén szeptember 1-ig tekinthető meg a művelődési házban a Korok, képek, kerámiák című kiállítás.


2023. július 12., Szerda

Folklór fesztivál péntektől vasárnapig Szécsiszigeten

Ezen a hétvégén rendezik meg Szécsiszigeten az Andrássy–Szapáry-kastélynál a SZÉF – Szécsiszigeti Folkfesztivált.


2023. július 05., Szerda

Verseiben érződik a szülőföld szeretete

„Zalakomárért” Kitüntető díjban részesült Riersch Zoltán író-költő.


2023. június 27., Kedd

Dalostalálkozót szerveztek

Az eszteregnyei Őszirózsa Egyesület a hétvégén nyolcadik alkalommal szervezte meg a programot.


2023. június 26., Hétfő

Megannyi program a kanizsai Múzeumok éjszakáján

A 17. alkalommal megtartott esemény két időszaki kiállítás köré szerveződött.


2023. június 25., Vasárnap

A város díszpolgárának új könyve tanulságos és megindító

Fűszáltól a teremtő Istenig címmel jelent meg Dr. Márkus Ferenc legújabb kötete.

#Nagykanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

Autómentes nap Kanizsán

Autómentes nap Kanizsán

2023. szeptember 24. - Kanizsa

+