Kultúra - 2022. december 26., Hétfő
#Böjte Csaba #karácsony #ünnep

Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék

Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék

(Illusztráció: Pixabay)

A szeretet ünnepének a megtestesülésről, a jelenlétről és a közös élményekről kell szólnia. Jézus sem „limlomokkal” érkezett a mennyekből, nem hozott Máriának turmixgépet vagy Szent Józsefnek láncfűrészt. Ő maga volt az ajándék. Jó lenne, ha mi magunk is ajándékká válnánk egymás számára – fejtette ki a hirado.hu-nak adott interjúban Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt vezető ferences szerzetes, aki szerint a személyes jelenlét a legszebb karácsonyi ajándék.

Sok aggodalomra okot adó folyamat zajlik a világban, háború, energiaválság, infláció. Miből tudunk töltekezni, hogyan tudjuk méltó módon megélni a karácsonyt?

– Karácsony a mi urunk Jézus Krisztus szerelmi vallomása az emberiség iránt, ez az ő hitvallása. 2000 évvel ezelőtt is voltak nehézségek. A Menyei Atya is jelezte fiának, hogy az emberek folyton háborúznak, adják-veszik egymást, ezért elküldte közénk Jézus Krisztust, aki elhozta nekünk a szeretet parancsát. Jézus Krisztus hisz bennünk, bízik bennünk! El mert jönni közénk egyedül. Ha Isten ennyire hisz az emberben, az ember is összekaphatná már magát, kell, hogy higgyünk saját magunkban és embertársainkban. Karácsony a hit ünnepe, a megtestesüléssé. Kenózis, Jézus kiüresítette önmagát, egy lett közülünk.

Gyakran emlegeti, nincs rendjén, hogy a karácsony költekezési lázzal jár.

– Jó lenne, ha a szeretet ünnepe nem erről szólna, hanem arról, hogy megtestesüljek a feleségemnek, a férjemnek, a gyermekemnek, hogy megszólítható legyek édesanyám részéről, elérhető legyek a barátaim számára. Jézus elérhető a pásztorok számára, a napkeleti bölcsek számára, megszólítható. Milyen jó lenne, ha mi is tudatosan megtestesülnénk, elérhetővé válnánk szeretteink számára. Jézus megszólítható, elérhető és nem csak napi nyolc órában! Ő sose mondta soha, hogy nem ér ránk, mert például mennyei nagygyűlése van épp Szent Mihály arkangyallal. Köztünk volt! Mivel mindannyian Isten képére és hasonlatosságára születtünk, nekünk is így kellene eljárnunk.

Hogyan?

– Mindenkit arra biztatok, hogy vegye komolyan a kereszténységet, jónak és tisztának lenni jó. Mindenkinek ajánlom, hogy ajándékozza meg magát jó cselekedetekkel. Jöjjön el hozzánk, szívesen fogadjuk, ünnep után lesz az öt napos lelkigyakorlatunk. A boldogság nincs elérhetetlenül messze, a gyerekotthonban is ott van. Gyűjtsük a jó cselekedetek kincseit, azt nem marja szét a rozsda és a moly sem rágja meg. A gyerekeinkkel is ki szoktunk menni ilyenkor az állomásra és meleg teával, süteménnyel kínáljuk meg a hajléktalanokat. Most ünnep idején a lényegre figyeljünk! Ajándékozzuk meg egymást egy szép élménnyel. Ilyenkor mindig elviszem a gyerekeinket a hegyekbe, szánkózunk, hógolyózunk. Lehetek bármilyen szegény egy közösen eltöltött élménnyel gazdagodhatok. Sakkjátékkal, kártya partival, viccel, jókedvvel, vidámsággal, örömmel próbáljuk meg egymást megajándékozni.

Az emberek az idejük jelentős részét az ünnepi készülődés során vásárlással töltötték.

– A karácsony lényegét, nem az anyagi javak adják, a gyereknek nem arra van szüksége, hogy egy szekérnyi limlomot hazavigyél neki, hanem hogy ott legyél, beszéljél vele, hogy megtestesülj. A legszebb ajándék a jelenlét. Krisztus sem hozott mennyei szuveníreket pedig Máriának biztos jól jött volna egy turmixgép, Szent Józsefnek meg egy láncfűrész, irigykedhetek volna rájuk a szomszédok. Jézus nem hozott limlomokat, ő maga volt az ajándék. Jó lenne, ha mi magunk is ajándékká válnánk egymás számára.

A válságok korát éljük. Mit gondol a jelenről?

– Nem a világ végére készülünk. Még ha lesznek is nehéz napok, hetek hónapok, a Jóisten nem fordított hátat nekünk. Ez tisztulási időszak, elcsendesedési időszak. Az igazán értékes dolgok most elválnak a lényegtelenektől. Ami fontos az életünkben, ami az embert emberré teszi, azt a gazdasági válság, mely országainkat érinti nem tudja elvenni tőlünk. Válasszuk az arany középutat! Legyünk őszinték, sokat pazaroltunk. Sokan túl dimenzionálják a házukat, többet tesznek a tányérjukba attól, mint amit el tudnak fogyasztani. Ez a gazdasági krízis segíthet abban, hogy felmérjük, reálisan mire is van szükségünk. Isten nem akarja, hogy nyomorogjunk, de azt se, hogy a gyermekeink jövőjét elpazaroljuk. Ha nem lenne válság, magunktól egyetlen egy villanykörtét sem tekernénk le, de a muszáj megtanít minket takarékoskodni, hogy fenntartható világot örököljenek a gyermekeink.

Vajon meg tudjuk őrizni nemzeti identitásunkat?

– Bárhová megyek előadást tartani Amerikába, Ázsiába, Ausztráliába, ahol magyarok élnek, azt látom, olyan mélyen belénk írta a Jóisten a szülőföld, az anyanyelv és a vér szerinti rokonok iránti szeretetet, hogy azt nem lehet onnan, kipiszkálni, kitörölni.

Nemrég olvashattuk, hogy egyik nevelt gyermekük a jogtudományok doktora lett.

– Van jó pár doktorunk, sok gyerekünk egyetemet végzett és hét-nyolc magyar országos ökölvívó bajnokkal is büszkélkedhetünk. Nagy családban mindenre van példa, de én egy háromgyerekes családanyára ugyanolyan büszke vagyok, mint arra, aki nagydoktorit szerez.

Mi a legfontosabb pedagógiai módszere?

– A szeretet és a humor. A sátán műve az a prédikáció, amiben az ember nem süt el legalább egy jó poént. Ideje komolyan vennünk a kereszténységet és ellesni egy kis lazaságot és humort is Jézus Krisztustól. A gyermekeim és a magam nevében mindenkit szeretettel köszöntök és áldott örömteli ünnepet kívánok!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 23., Hétfő

Megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Szombaton színes programokkal és egy grandiózus nyitóshow-val kezdetét vette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.


2023. január 22., Vasárnap

Csák János: a kultúra nemcsak művészi alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép is

A kultúra a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk, anélkül nincs önazonosságunk és nem vagyunk cselekvőképesek.


2023. január 19., Csütörtök

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet

Közel tíz éve várja az 1936-ban Tokióban kelt verseskötet a kellőképpen ünnepi alkalmat arra, hogy előbújjon a Thúry György Múzeum raktárából


2023. január 18., Szerda

Irány Veszprém vonattal!

Utazzon 2023 forintért Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira.


2023. január 17., Kedd

A díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

Egy római klinikán 95 évesen elhunyt minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida.


2023. január 16., Hétfő

Erdő Péter: egymással találkozva Jézussal találkozunk

Elkezdődött az ökumenikus imahét.


2023. január 15., Vasárnap

A Himnusz közös szavalására hív fel a KIM

A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére szeretné ráirányítani a figyelmet.


2023. január 07., Szombat

Folytatást kap a Wednesday

Hivatalosan is berendelte a Netflix a tavalyi év egyik legnépszerűbb sorozatának 2. évadát.


2023. január 06., Péntek

A Morcsányi Géza főszereplésével forgatott Testről és lélekről ingyenesen nézhető a FILMIO-n

A napokban elhunyt Morcsányi Géza tiszteletére a film vasárnap estig nézhető meg ingyenesen a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán.


2023. január 02., Hétfő

A Szent Péter-bazilikában búcsúzhatnak a hívek a halott pápától

A 95 éves korában az év utolsó napján elhunyt XVI. Benedek pápától a Szent Péter-bazilikában vehetnek búcsút a hívek.


Csupán 26 évet élhetett nagy költőnk, az „istenek magyar kedvence”

Kétszáz éve, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb alakja.

+