Sport - 2021. október 20., Szerda
#UEFA #foci #büntetés #Anglia #Magyarország #MLSZ

Sportjogász az UEFA büntetéséről: Eléggé lejt a pálya a magyar ügyekkel szemben

Sportjogász az UEFA büntetéséről: Eléggé lejt a pálya a magyar ügyekkel szemben

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői bejelentése alapján az angol labdarúgó-válogatott soron következő két, hazai pályán, az UEFA égisze alatt játszott mérkőzését zárt kapuk mögött kell vívnia, emellett 100 ezer eurós (több mint 36 millió forintos) büntetést is ki kell fizetnie. Az érdekesség mindebben az, hogy az angol FA enyhébb büntetést kapott, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), és az európai testület fegyelmi bizottsága három és fél hónap után hozta nyilvánosságra a döntést, holott hazánkat két hét alatt sikerült elítélni. A hirado.hu az ügyben megkereste Borbély Zoltán ügyvédet, sportjogászt, akit igencsak meglepett, mennyire elhúzódott a vizsgálat.

Cesare Beccaria olasz jogtudós, író és a modern büntetőjog jelentős alakja A bűnökről és a büntetésekről című főművében egyértelműen kimondja, hogy a kiszabott büntetés annál hatékonyabb, minél közelebb van időben a tetthez.

Borbély Zoltán szerint

ezt az állítást azonban az angolokra mért, hétfőn nyilvánosságra hozott büntetés egyáltalán nem szolgálja.

Az Eb-döntő július elején volt. Mi tarthatott ennyi ideig? A londoni stadionon belül történtek vizsgálata nem indokolt ilyen hosszú időt. Ha a fegyelmi bizottság intézkedése ennyire elhúzódik, akkor a végeredmény nagyon távol kerülhet az objektív döntéstől.” – fejtette ki a szakember.

Egy több, mint negyed évig elhúzódó vizsgálat a sportfegyelmi eljárások megszokott gyorsaságától elmarad. Az ügyvéd kiemelte: attól függetlenül, hogy egy ügyben folyik büntetőeljárás vagy sem, a fegyelmit mindenképpen rövid időn belül le kell folytatni.

Mint ismert az angol szurkolók szégyenteljesen viselkedtek a nyári Európa-bajnokság alatt. A kontinenstorna mérkőzései alatt egyre fokozódó rasszista énekeket és az ellenfelek játékosainak címzett inzultusokat elfogadhatatlan tettlegesség követte.

A Dánia elleni elődöntőben például lézerrel vakították el a dán kapust a tizenegyes előtt, emellett kifütyülték az ellenfél himnuszát is, és tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, mindezért pedig az Angol Labdarúgó-szövetséget csupán 30 ezer euróra (11 millió forint) büntette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

A döntőben pedig végleg elszakadt a cérna: a mindent eldöntő mérkőzés napján a szigetországi drukkerek megrohamozták az olasz válogatott hotelét és hangos szidalmazások közepette megdobálták az ablakait, majd pár órával a kezdő sípszó előtt nagyjából ötezren jegy és negatív koronavírusteszt nélkül rontottak be Wembley-be, elsodorva az útjukba kerülő tömeget, köztük a mérkőzésen végig a pályán lévő honfitárs hátvéd Harry Maguire édesapját is, aki bordatörést szenvedett.

A hazai drukkerek kifütyülték az olasz himnuszt, majd a meccs után nekitámadtak az ünnepelő olasz szurkolóknak. A támadások között volt késelés, verekedés és a rendőrség elleni fellépés is.

Még hihetetlenebb, hogy az angol szurkolók még a saját játékosaikkal is kíméletlenek voltak. A döntőben három fiatal színes bőrű játékos is tizenegyest hibázott. A szigetországi szurkolók ezután durvábbnál durvább rasszista rigmusokkal üzentek nekik, a közösségi médiában pedig halálosan megfenyegették az ifjú Bukayo Sakát, Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot.

Az MLSZ helyzete sajnos nem könnyű

A nyári Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – amelyeken a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolókemiatt az UEFA a magyar válogatottat szintén zárt kapus UEFA-rendezésű mérkőzésekkel büntette, ám ott 2+1 arányban, a harmadik összecsapásra szóló büntetést két évre felfüggesztette, emellett 100 ezer euróra (több mint 36 millió forintra) is megbüntette a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ), amelynek Egyenlő játék feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

Az UEFA az ügyben a vizsgálatot két hét alatt lezárta.

A sportjogász úgy véli, ha a MLSZ ügye is hónapokig elhúzódik, talán a büntetés is enyhébb lenne, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy magyar szövetség az UEFA-nál nem számít büntetlen előéletűnek, ezáltal sokkal nehezebb terheket kell elviselnie, gyakorlatilag hátrányból indul.

A rasszizmus miatt a nemzetközi szövetség alapból súlyosabb büntetéseket ítél, ugyanakkor a MLSZ a három mérkőzésen történtek alapján kapta az ítéletet. Mindettől függetlenül nem az angolokra kiszabott retorzió enyhe, hanem a magyaroké kirívóan súlyos.

„Ezt a valóságot sajnos el kell fogadni, bár úgy érzem, hogy

a nemzetközi szövetségeknél valamiért egyfajta negatív értelemben vett összefogás érződik a magyar ügyekkel szemben, eléggé lejt a pálya,

nekünk ez úgymond trianoni örökségünk. Hogy értsük, miről is van szó, érdemes felhozni azt a példát, amikor a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) egy román kolléga képviselte a FIFA-t a magyar-román zárt kapus mérkőzés tárgyalásán. Mindez pedig azért fájó, mert a MLSZ minden erejével megpróbál rendet tenni a saját háza táján, mindezt úgy, hogy nem él vissza az erős diplomáciai pozíciójával” – jegyezte meg Borbély Zoltán.

Az angol szövetség közleményben reagált az UEFA-büntetésre, amely szerint az FA csalódott az ítélet miatt, de elfogadja a határozatban foglaltakat. Emellett úgy fogalmaz: „elítéljük azon személyek elfogadhatatlan viselkedését, akik szégyenletes jeleneteket okoztak a Wembley Stadionban és környékén az Eb-döntőn, és nagyon sajnáljuk, hogy közülük valamennyien beléphettek a stadionba.”

 

A közleményben továbbá az áll, hogy annak érdekében, hogy a Wembley környékén látottak ne forduljanak újra elő, egy független felülvizsgálatot kezdeményeznek, és továbbra is együttműködnek a hatóságokkal, illetve támogatják a felelősségre vonásra irányuló erőfeszítéseket.

Arról, hogy a szövetség fellebbez-e az ítélet ellen, nem adott tájékoztatást.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. február 22., Szerda

Elindult a nevezés a Balaton-átúszásra

Tavaly a Magyar Sportújságírók Szövetsége „Az év szabadidős sporteseményének


2023. február 20., Hétfő

Elhunyt Lendvai Miklós válogatott labdarúgó

Negyvenhét esztendősen elhunyt Lendvai Miklós 23-szoros válogatott labdarúgó.


2023. február 19., Vasárnap

1500 amatőr kerékpáros állhat rajthoz Balatonfüreden a Giro d'Italia útvonalán

Május 1-jén BalatonFondo elnevezéssel amatőrök számára rendeznek profi kerékpáros maratont a Balaton-felvidéken, melyre már várják a nevezéseket.


2023. február 02., Csütörtök

Sakk-matt!

Már az egész világ online követheti a kanizsai sakkcsapat hazai mérkőzéseit.


2023. január 31., Kedd

Sivatagtól a Déli-sarkig: a csodanő kalandos útjai

Lubics Szilviával készített interjút a Travelo.


2023. január 30., Hétfő

Július közepén tartják a 41. Balaton-átúszást

Idén július 22-re tervezik a LIDL Balaton-átúszást, amely hagyományosan Révfülöpről indul.


2023. január 29., Vasárnap

2023. január 27., Péntek

Újabb magyar vereség, ezúttal Norvégiával szemben

A magyar válogatott az utolsó meccsét a hetedik helyért játssza vasárnap 13 órától Egyiptommal.


2023. január 26., Csütörtök

Kiütéses vereség Dániától

A vb-negyeddöntőben, az 5-8. helyért folytathatja a magyar válogatott.


2023. január 25., Szerda

Hajrá, magyarok! Miklerék a vb legnagyobb favoritja ellen küzdenek az elődöntőbe jutásért

A magyar válogatott 18 órától a címvédő Dániával csap össze, a mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

+