Sport - 2021. október 20., Szerda
#UEFA #foci #büntetés #Anglia #Magyarország #MLSZ

Sportjogász az UEFA büntetéséről: Eléggé lejt a pálya a magyar ügyekkel szemben

Sportjogász az UEFA büntetéséről: Eléggé lejt a pálya a magyar ügyekkel szemben

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői bejelentése alapján az angol labdarúgó-válogatott soron következő két, hazai pályán, az UEFA égisze alatt játszott mérkőzését zárt kapuk mögött kell vívnia, emellett 100 ezer eurós (több mint 36 millió forintos) büntetést is ki kell fizetnie. Az érdekesség mindebben az, hogy az angol FA enyhébb büntetést kapott, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), és az európai testület fegyelmi bizottsága három és fél hónap után hozta nyilvánosságra a döntést, holott hazánkat két hét alatt sikerült elítélni. A hirado.hu az ügyben megkereste Borbély Zoltán ügyvédet, sportjogászt, akit igencsak meglepett, mennyire elhúzódott a vizsgálat.

Cesare Beccaria olasz jogtudós, író és a modern büntetőjog jelentős alakja A bűnökről és a büntetésekről című főművében egyértelműen kimondja, hogy a kiszabott büntetés annál hatékonyabb, minél közelebb van időben a tetthez.

Borbély Zoltán szerint

ezt az állítást azonban az angolokra mért, hétfőn nyilvánosságra hozott büntetés egyáltalán nem szolgálja.

Az Eb-döntő július elején volt. Mi tarthatott ennyi ideig? A londoni stadionon belül történtek vizsgálata nem indokolt ilyen hosszú időt. Ha a fegyelmi bizottság intézkedése ennyire elhúzódik, akkor a végeredmény nagyon távol kerülhet az objektív döntéstől.” – fejtette ki a szakember.

Egy több, mint negyed évig elhúzódó vizsgálat a sportfegyelmi eljárások megszokott gyorsaságától elmarad. Az ügyvéd kiemelte: attól függetlenül, hogy egy ügyben folyik büntetőeljárás vagy sem, a fegyelmit mindenképpen rövid időn belül le kell folytatni.

Mint ismert az angol szurkolók szégyenteljesen viselkedtek a nyári Európa-bajnokság alatt. A kontinenstorna mérkőzései alatt egyre fokozódó rasszista énekeket és az ellenfelek játékosainak címzett inzultusokat elfogadhatatlan tettlegesség követte.

A Dánia elleni elődöntőben például lézerrel vakították el a dán kapust a tizenegyes előtt, emellett kifütyülték az ellenfél himnuszát is, és tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, mindezért pedig az Angol Labdarúgó-szövetséget csupán 30 ezer euróra (11 millió forint) büntette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

A döntőben pedig végleg elszakadt a cérna: a mindent eldöntő mérkőzés napján a szigetországi drukkerek megrohamozták az olasz válogatott hotelét és hangos szidalmazások közepette megdobálták az ablakait, majd pár órával a kezdő sípszó előtt nagyjából ötezren jegy és negatív koronavírusteszt nélkül rontottak be Wembley-be, elsodorva az útjukba kerülő tömeget, köztük a mérkőzésen végig a pályán lévő honfitárs hátvéd Harry Maguire édesapját is, aki bordatörést szenvedett.

A hazai drukkerek kifütyülték az olasz himnuszt, majd a meccs után nekitámadtak az ünnepelő olasz szurkolóknak. A támadások között volt késelés, verekedés és a rendőrség elleni fellépés is.

Még hihetetlenebb, hogy az angol szurkolók még a saját játékosaikkal is kíméletlenek voltak. A döntőben három fiatal színes bőrű játékos is tizenegyest hibázott. A szigetországi szurkolók ezután durvábbnál durvább rasszista rigmusokkal üzentek nekik, a közösségi médiában pedig halálosan megfenyegették az ifjú Bukayo Sakát, Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot.

Az MLSZ helyzete sajnos nem könnyű

A nyári Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – amelyeken a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolókemiatt az UEFA a magyar válogatottat szintén zárt kapus UEFA-rendezésű mérkőzésekkel büntette, ám ott 2+1 arányban, a harmadik összecsapásra szóló büntetést két évre felfüggesztette, emellett 100 ezer euróra (több mint 36 millió forintra) is megbüntette a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ), amelynek Egyenlő játék feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

Az UEFA az ügyben a vizsgálatot két hét alatt lezárta.

A sportjogász úgy véli, ha a MLSZ ügye is hónapokig elhúzódik, talán a büntetés is enyhébb lenne, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy magyar szövetség az UEFA-nál nem számít büntetlen előéletűnek, ezáltal sokkal nehezebb terheket kell elviselnie, gyakorlatilag hátrányból indul.

A rasszizmus miatt a nemzetközi szövetség alapból súlyosabb büntetéseket ítél, ugyanakkor a MLSZ a három mérkőzésen történtek alapján kapta az ítéletet. Mindettől függetlenül nem az angolokra kiszabott retorzió enyhe, hanem a magyaroké kirívóan súlyos.

„Ezt a valóságot sajnos el kell fogadni, bár úgy érzem, hogy

a nemzetközi szövetségeknél valamiért egyfajta negatív értelemben vett összefogás érződik a magyar ügyekkel szemben, eléggé lejt a pálya,

nekünk ez úgymond trianoni örökségünk. Hogy értsük, miről is van szó, érdemes felhozni azt a példát, amikor a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) egy román kolléga képviselte a FIFA-t a magyar-román zárt kapus mérkőzés tárgyalásán. Mindez pedig azért fájó, mert a MLSZ minden erejével megpróbál rendet tenni a saját háza táján, mindezt úgy, hogy nem él vissza az erős diplomáciai pozíciójával” – jegyezte meg Borbély Zoltán.

Az angol szövetség közleményben reagált az UEFA-büntetésre, amely szerint az FA csalódott az ítélet miatt, de elfogadja a határozatban foglaltakat. Emellett úgy fogalmaz: „elítéljük azon személyek elfogadhatatlan viselkedését, akik szégyenletes jeleneteket okoztak a Wembley Stadionban és környékén az Eb-döntőn, és nagyon sajnáljuk, hogy közülük valamennyien beléphettek a stadionba.”

 

A közleményben továbbá az áll, hogy annak érdekében, hogy a Wembley környékén látottak ne forduljanak újra elő, egy független felülvizsgálatot kezdeményeznek, és továbbra is együttműködnek a hatóságokkal, illetve támogatják a felelősségre vonásra irányuló erőfeszítéseket.

Arról, hogy a szövetség fellebbez-e az ítélet ellen, nem adott tájékoztatást.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. november 30., Kedd

Beteg kisgyermekből a futball-világ trónjára

Lionel Messi útja a hetedik Aranylabdáig.


2021. november 22., Hétfő

Harmadik az olimpiai bajnok magyar férfi váltó

A hazai négyes szombaton úgy jutott fináléba, hogy a zsűri szabálytalanság miatt kizárta a holland kvartettet.


2021. november 20., Szombat

Covidos lett Hosszú Katinka

„Nagyon vigyázzatok magatokra és egymásra is, most ez a legfontosabb!” - üzente a sportoló.


2021. november 18., Csütörtök

Enyhítette az MLSZ-re kiszabott büntetését az UEFA

A FIFA azonban második fokon helyben hagyta korábbi döntését.


2021. november 16., Kedd

Bravúrgyőzelemmel zárta a vb-selejtezőket a magyar válogatott

Mivel Albánia 1–0-ra nyert Andorra ellen, Marco Rossi együttese a negyedik helyen végzett a csoportjában.


2021. november 15., Hétfő

Hajrá, magyarok!

Este Varsóban játssza utolsó vb-selejtezőjét a válogatott.


2021. november 11., Csütörtök

Hosszú Katinka visszatér

Az úszók csütörtöktől vasárnapig tartó, kaposvári rövidpályás országos bajnokságán tér vissza a versenymedencébe Hosszú Katinka, aki a tokiói olimpián állt legutóbb rajtkőre.


2021. november 07., Vasárnap

Fellázadtak az öttusázók

Több százan szólították fel lemondásra a nemzetközi szövetség vezetőségét.


2021. november 03., Szerda

Megvan Marco Rossi kerete

Ők küzdenek Lengyelország és San Marino ellen.


2021. október 29., Péntek

MOL Magyar Kupa - WKW ETO FC Győr lesz a kanizsaiak ellenfele

Kisorsolták a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjének párosításait.

#Nagykanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

+