Sport - 2022. március 27., Vasárnap
#Stephen Roche #Magyarország #kerékpározás #verseny #Giro

Izgalmas balatoni részhajrák és időfutamok várnak a Giro d'Italia versenyzőire

Izgalmas balatoni részhajrák és időfutamok várnak a Giro d'Italia versenyzőire

Stephen Roche harcban egy emelkedővel az 1992-es Tour de France-on (Forrás: AFP/Boris Horvat)

A május 6-án rajtoló Giro d'Italián az olasz országúti kerékpáros körverseny 1987-es bajnoka, Stephen Roche szerint a változatos, kanyaros, emelkedős balatoni szakaszokon is sok meglepetés vár a versenyzőkre.

– Már a Budapest-Visegrád nyitóetapon sem várható nyugodt verseny. Ez egy háromhetes viadal első napja, mindenki ideges lesz, hiszen csak egy győztese lehet a nyitánynak – mondta.

A fővárosi időfutamon – ahol kanyart is neveztek el róla – Roche várakozásai szerint kis különbségek alakulhatnak ki az összetettben, míg a Balatonfüreden záruló, több mint kétszáz kilométeres harmadik szakaszon a várt mezőnyhajrá mellett is számít némi meglepetésre.

Az 1993-ban visszavonult ír bringás Giro-sikere évében a Tour de France-on és a világbajnokságon is diadalmaskodott, egy esztendőn belül ezt a három versenyt rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx nyerte meg.

A budapesti szakaszelemző esemény előtt felavatták a Grande Partenza szempontjából központi szerepet játszó Hősök terén azt a visszaszámlálót, amely megmutatta: csupán 42 nap van hátra a Nagy Rajtig. Balázs Tibor, a magyarországi szakaszok operatív vezetője hangsúlyozta: a kerékpársport szurkolói Magyarországról beszélnek, és ez egyre inkább így lesz, ahogy közeledik a május 4-i csapatbemutató.

– Nagyon büszkén vagyunk részesei a Giro d’Italiának –szögezte le, hozzáfűzve, a szervezés ott tart, ahol tartania kell.

Hektikus első szakasz

Az első etapot virtuálisan bemutató Valter Attila (Groupama-FDJ) hektikus első szakaszra számít. Ennek során rendeznek részhajrát Székesfehérváron és Esztergomban is, utóbbiért ráadásul időjóváírás is jár, a negyedik kategóriás visegrádi emelkedőig hátralevő kis távolság miatt pedig a szervezők úgy vélik: itt már aligha szökevények fognak elsőként áthaladni. Roche szerint ráadásul a szél is közrejátszhat, nem csupán a Velencei-tó környékén, hanem akár a záró emelkedő előtt, ahol 233 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a bringásoknak. Az első helyezett a rózsaszín mellett a hegyi pontverseny vezetőjét illető trikót is átveheti.

Dina Márton, az EOLO-Kometa kerékpárosa reményét fejezte ki, hogy lehetősége lesz bekerülni a szökésbe ezen a napon, ugyanakkor az MTI érdeklődésére elmondta: jelen pillanatban nincs a Giro-keretben. Meglátása szerint az idénykezdete nem sikerült úgy, mint tavaly, amikor remek tavaszeleji teljesítményének köszönhetően bemutatkozhatott az olasz körversenyen.

– Ennek ellenére nem hiszem, hogy ez így végleges lenne, ha az alpesi körverseny jól sikerül, benne lehetek a keretben – fogalmazott a nemrég betegségen átesett Dina, akinek emiatt a felkészülése és versenyprogramja is módosult. – Ha nem a Giro, akkor pedig a Tour de Hongrie, ahol ugyanúgy szeretnék nagyon szépen szerepelni – utalt a május 11. és 15. között sorra kerülő magyar körversenyre.

A technikás budapesti időfutam is negyedik kategóriás emelkedővel zárul: tíz százalékos átlagmeredekségű, egy kilométernél valamivel hosszabb, ráadásul részben macskaköves út vezet fel a Várba.

Balatoni meglepetések

Dina kiemelte: örül, hogy Kaposvár ad otthont a harmadik szakasz rajtjának, mivel csapata, az EOLO-Kometa egyik névadója, a kaposvári székhelyű Kométa húsipari vállalat ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini fontos szerepet vállalt a magyarországi Nagy Rajt létrejöttében.

A szakaszon nagykanizsai és badacsonyi részhajrá után nagyjából hat kilométerrel a cél előtt a negyedik kategóriás tihanyi emelkedő adhat lehetőséget a kerékpárosoknak arra, hogy a várt mezőnyhajrá helyett meglepetést okozzanak.

 

Giro d’Italia balatoni szakasz 2022 (Forrás bringasport.hu)

Az időfutamra, a visegrádi befutóhoz és Balatonfüreden is nagy tömegre számítanak, várakozásaik szerint az út mentén is sokan bíztatják majd az elhaladó mezőnyt.

– Az nem lehet véletlen, hogy a nagy múltú Giro d’Italia magyarországi szakaszának útvonala Keszthelytől Balatonfüredig áthalad tucatnyi olyan településen, amelyek már csatlakoztak a Bakony-Balaton térség jövő évi nagy kulturális ünnepéhez, az egész évet átölelő Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz – üzente a versenyzőknek, a szervezőknek és a nézőknek Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. Várják azokat, akik Európa egyik legfontosabb sporteseményét követik, hogy megismerjék a Veszprém-Bakony-Balaton régió fantasztikus kulturális, művészeti, turisztikai és gasztronómiai értékeit.
Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

A 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

(Forrás: Like Balaton)

Még érdekes lehet ...


2022. június 25., Szombat

Milák Kristóf: 15 millió magyar előtt úsztam

Milák Kristóf az időeredménye miatt nem volt boldog, összességében viszont elégedetten zárta a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságot, amelyen pénteken 100 méter pillangón diadalmaskodott, megszerezve ezzel második aranyérmét a viadalon.


2022. június 23., Csütörtök

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

A nagy meleg ellenére is sok család vett részt a Kanizsa Arénánál tartott, a Magyar Kerékpársport és Utánpótlás Alapítvány ingyenes rendezvényén.


„Életünk meccse volt”

Még mindig a négygólos győzelem hatása alatt van az a kanizsai fiatalember, aki a helyszínen nézte az angol-magyar meccset.


2022. június 22., Szerda

Milák óriási világcsúccsal győzött

Kapás Boglárka döntős 200 női pillangón, Hosszúnak nem sikerült a bravúr.


2022. június 21., Kedd

Európa-bajnok a férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat a döntőben Ukrajnát győzte le.


2022. június 18., Szombat

Milák Kristóf négy helyett csak két egyéni számban indul a vb-n

Milák előzetes repertoárjából az 50 méter pillangó és a 200 méter gyors került ki.


2022. június 17., Péntek

Kerékpáros nap lesz vasárnap a Kanizsa Arénánál

A kerékpározást népszerűsítő, ingyenes program 15 órakor kezdődik.  


Újra Budapestre figyel az egész világ

Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Budapest, a szervezők 191 ország csaknem 2500 sportolójára számítanak.


2022. június 15., Szerda

Fokozhatatlan NL-álom: négygólos győzelem Angliában, csoportja élén a magyar válogatott

Az önbizalomtól duzzadó magyar válogatott 4-0-ra nyert Angliában a Nemzetek Ligája A divíziójában, és négy forduló elteltével a csoportja élén áll.


2022. június 14., Kedd

Sári Nándor nevét vette fel a Kanizsa Kajak-kenu Klub vízitelepe

A névadó ünnepséget vasárnap tartották a Csónakázó-tónál.


2022. június 12., Vasárnap

Bajnok a Pick Szeged

Hajszálon múlt a döntő végkimenetele.


2022. június 11., Szombat

Minden korábbinál több hajó rajtol az 54. Kékszalagon

Kedd reggel 9-kor rajtol el Balatonfüredről az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre idén csaknem hatszáz hajót vár a Magyar Vitorlás Szövetség – olvasható Balatonfüred weboldalán.


Ma is lehet szurkolni!

Nincs vesztenivalónk: telt ház előtt harcolhat a győzelemért a németek ellen a magyar csapat

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+